Доступність посилання

ТОП новини

Нові заяви патріарха РПЦ Кирила – імперські підступи Москви?


 Патріарх Московський і всія Руси Кирил під час зустрічі з архієреями, духовенством, чернецтвом, викладачами і студентами Київських духовних шкіл 29 липня 2009 року.
Патріарх Московський і всія Руси Кирил під час зустрічі з архієреями, духовенством, чернецтвом, викладачами і студентами Київських духовних шкіл 29 липня 2009 року.

Київ – Патріарх Російської православної церкви Кирило заявив, що автокефалія українського православ’я розколе українське суспільство. Під час зустрічі зі студентами та викладачами Київської духовної семінарії Кирило звинуватив Київський патріархат у небажанні йти на компроміс і закликав усі церкви до діалогу. Експерти називають такі заяви чистої води політикою.

Для патріарха Кирила третій день перебування в Україні почався без протестувальників при вході до Києво-Печерської лаври.

Ректор Київської духовної академії архієпископ Бориспільський Антоній вручив предстоятелю РПЦ диплом про присвоєння вченого ступеня доктора богослов’я. Архієпископ урочисто заявив: «На знак глибокої поваги до служіння на благо пресвятої православної церкви вчена рада Київської духовної академії має честь засвідчити присвоєння святішому патріарху Московському та всієї Русі Кирилу вченого ступеня доктора богослов’я».

Патріарх Кирило наголосив студентам та викладачам на важливості їхнього служіння церкві. Він також розповів про точки дотику із Президентом України Віктором Ющенком.

«Дуже відверта та недипломатична розмова. Я розмовляв із Віктором Андрійовичем із розумінням того, що переді мною – президент суверенної держави, – зауважив патріарх РПЦ. – Я виклав йому своє розуміння того, що нині відбувається в Україні. Він мені виклав своє розуміння. В цих позиціях спільне було те, що потрібно шукати вихід із кризи».

Кирило: Україна не потрібна незалежна церква

Кризою патріарх Кирило називає протиріччя у православ’ї. Саме вони ведуть до розколу українського суспільства, заявив предстоятель РПЦ. Він висловив упевненість, що Україні незалежна церква непотрібна.

«Православна церква України є самостійною церквою. Головою церкви є її предстоятель блаженніший владика митрополит Володимир. Свій синод, який без будь-якого втручання Москви вирішує всі питання церковного життя», – зауважив Кирило.

Патріарх пропонує не політизувати релігійні питання в Україні. Політикою він називає заклики до створення єдиної незалежної української церкви. Предстоятель РПЦ зауважує, що у православних канонах не існує документа, який би передбачав незалежну церкву для незалежної держави. «Автокефалія нині не є спільною ідеєю. І не через те, що існують якісь імперські підступи Москви, а тому, що історія наша така. Київ – південна столиця руського православ’я», – наголосив патріарх РПЦ.

А гасла протестувальників, що супроводжували патріарха впродовж його візиту до Києва, на кшталт «Незалежній Україні – незалежна церква», здаються гостеві наївними. Він вкотре закликав до об’єднання церков: «Чого тільки не говорять про патріарха тільки тому, що в нього є інше бачення становища справ. Моє слово до всіх православних українців: церква має усвідомити, що вона є рідним домом для всіх: для правих, для лівих, для східних, для західних, для демократів, для націоналістів, для комуністів, для всіх».

Усі непорозуміння патріарх РПЦ пропонує вирішувати діалогом, втім, сам поки не готовий обговорити це із представниками Київського патріархату. Таку зустріч у Київському патріархаті ініціювали ще напередодні візиту глави РПЦ до України.

«Абсолютно дика ситуація...»


На думку експертів, нинішнім візитом російська церква хоче показати свій вплив на Україну. А конфлікт між православними церквами є нічим іншим, як політичною грою, каже директор Інституту філософії імені Сковороди, культуролог та історик Мирослав Попович.

«Абсолютно дика ситуація, – каже він. – Ніяких богословських розходжень між православними церквами в Україні не існує. Йдеться тільки про чисто адміністративні проблеми. А оскільки це не просто адміністрація, це політика, проблема незалежності, то є лише одна проблема: чи буде визнана в Україні церква незалежною від Російської православної церкви».

Майбутнє в Україні все ж таки за автокефалією, зазначають експерти. Водночас вони не виключають, що поки це станеться, конфлікт між церквами і далі розхитуватиме вже традиційно неспокійну ситуацію в Україні.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG