Доступність посилання

ТОП новини

Українська ракета-носій вивела на орбіту шість супутників


Запуск української ракети-носія типу «Дніпро» (архівне фото)
Запуск української ракети-носія типу «Дніпро» (архівне фото)

Із космодрому Байконур успішно стартувала українська ракета-носій «Дніпро», що вивела на орбіту шість космічних апаратів: два американські, два іспанські, апарати Великої Британії та Об’єднаних Арабських Еміратів.

Космічні апарати призначені для дистанційного зондування Землі, спостережень для сільського господарства й екології, стеження за надзвичайними ситуаціями, для зв’язку та проведення експериментів із нано- й мікротехнологій.

Ракета-носій «Дніпро» – це конверсійна стратегічна міжконтинентальна балістична ракета РС-20 (за класифікацією, НАТО «Сатана»). Вона спроектована, розроблена й виготовлена у Дніпропетровську, в конструкторському бюро «Південне» та Південному машинобудівному заводі, в кооперації з українськими й російськими підприємствами.

Наразі ракети РС-20 зняті з бойового чергування в Російській Федерації, відповідно до договору про скорочення озброєнь, замість бойової частини встановлюють нову, «космічну» частину із супутниками.

Пускові послуги забезпечує міжнародна компанія «Космотрас», основними учасниками якої є українські підприємства. Участь у програмі «Дніпро» беруть також Казахстан і Туркменистан.

Загалом за програмою «Дніпро» вже запустили понад 30 космічних апаратів.
XS
SM
MD
LG