Доступність посилання

ТОП новини

У Києві відзначили річниці УПА та УГВР


Агітаційна листівка УПА. Звернення до поляків. 1945 р. (Фото з архівів ГДА СБУ)
Агітаційна листівка УПА. Звернення до поляків. 1945 р. (Фото з архівів ГДА СБУ)

Київ – У Києві відзначили річниці створення Української Повстанської Армії та Головної Визвольної Ради. У неділю урочистим вечором «Лицарі волі» учасники вшанували борців визвольного руху 40-х рр. минулого століття.

Невдовзі після арешту керівництва Українського державного правління, з ініціативи ОУН та УПА на початку 1944 року з’явився комітет, завданням якого стало створення підпільного парламенту й уряду українського визвольного руху. Так з’явилася Українська головна визвольна рада.

Об’єднала ідеєю

«Будемо боротись за те, щоб Ти, Український Народе, був володарем на своїй землі», – йшлося в Універсалі Визвольної ради. У роки боротьби орган тісно співпрацював із УПА. На думку істориків, доказом цього був той факт, що посаду Голови Проводу ОУН, Головного Командира УПА і Генерального Секретаря УГВР обіймала одна і та ж людина - Роман Шухевич у 40-х роках та Василь Кук у 50-х.

Голова правління Інституту національного державотворення Михайло Ратушний переконаний: Визвольна Рада об’єднала не лише прихильників ОУН, але й інших, небайдужих до долі України.

«Коли у 1944 році стало ясно, що лише мілітарними способами побороти більшовицьку Росію та нацистську Німеччину неможливо, потрібні ще ідеї, було скликано УГВР. Визвольна Рада – це не об’єднання лише націоналістів, це широкий фронт усіх українців, з різними політичними поглядами, які хотіли, щоб Україна була незалежною», – зазначив Михайло Ратушний.

Інша Україна

Річницю Української Головної Визвольної Ради не оминув увагою і Президент України Віктор Ющенко. На думку глави держави, вшанування діяльності Ради є одним із кроків до відновлення історичної справедливості. «Українська Головна Визвольна Рада не лише керувала рухом збройного опору. Вона стала свідченням незнищенності Української держави, продемонструвала світу, що є інша Україна», – йдеться у привітанні Президента.

Напередодні у Києві 67-му річницю створення Української Повстанської Армії відзначили кількатисячним урочистим маршем. Учасники зокрема вимагали на державному рівні визнати боротьбу ОУН-УПА національно-визвольною боротьбою української нації.

(Київ –Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG