Доступність посилання

ТОП новини

Президентсько-прем’єрські пандемічні звинувачення


Віктор Ющенко заявив, що ветує закон про фінансування боротьби з епідемією грипу, який передбачає емісію гривні, а відтак і девальвацію національної валюти. Якщо ж його вето подолають, відповідальність за це має взяти на себе Прем’єр-міністр, заявив Ющенко.

А Юлія Тимошенко заявила, що дії Президента, який не підписує закон, – «це є сьогодні пряма діяльність проти України». «За кожну людину, яка сьогодні хворіє або гине, персональну відповідальність несе Президент», – заявила Тимошенко.

Гроші на боротьбу з грипом не можна друкувати, є інші джерела – Президент

Віктор Ющенко має намір застосувати право вето до закону про надання 1 мільярда гривень із коштів Національного банку України на подолання епідемії грипу, оскільки цим законом передбачене фінансування за рахунок емісії, заявив голова держави у відповідь на запитання під час прямої телефонної лінії в редакції газети «Комсомольская правда в Украине», як повідомила сьогодні його прес-служба.

Президент наголосив, що його рішення застосувати право вето до цього закону не означає, що він не дасть рекомендацій, де взяти кошти на боротьбу з грипом – зокрема, замінити джерела, якими можна було б наповнити бюджет.

Він звернув увагу, що гроші на фінансування боротьби з епідемією грипу мають бути бюджетними, а не друкуватися Національним банком. «Я з цим законом вчиню так само, як і з законом про Євро-2012», – сказав Ющенко.

Водночас Президент наголосив, що буде організоване отримання необхідних ліків та обладнання за рахунок гуманітарної допомоги від інших країн.

Коментуючи законопроект, Президент наголосив, що Нацбанк у разі набуття законом чинності буде змушений здійснити емісію, тобто надрукувати гроші.

Ющенко звернув увагу, що такі кроки неминуче призведуть до девальвації гривні. За словами Президента, Верховна Рада може подолати його вето, але тоді слід сказати правду, що це емісія.

Він також додав, що в такому разі Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко повинна брати на себе відповідальність за емісійне кредитування. Як сказав Президент, іти на емісію – це заявити про початок девальвації національної валюти.

«Я не буду автором такої політики», – наголосив Віктор Ющенко і додав, що чинитиме спротив цій політиці, скільки зможе.

Президент винен у смертях від грипу і діє проти України – Прем’єр-міністр

Менш як за годину до цього повідомлення урядова прес-служба передала сьогодні звинувачення Прем’єр-міністра на адресу Президента через те, що той не підписує цей закон.

На початку сьогоднішнього засідання уряду Юлія Тимошенко заявила, що такі дії Віктора Ющенка, який не підписує закон, – «це є сьогодні пряма діяльність проти України».

«За кожну людину, яка сьогодні хворіє або гине, персональну відповідальність несе Президент», – заявила вона.

Тимошенко закликала Ющенка до кінця сьогоднішнього дня підписати Закон про надання коштів на боротьбу з епідемією грипу.

На її думку, якщо голова держави не підпише цей закон, «це означатиме, що він хоче повернення до надзвичайного стану, до тих часів, коли епідемія поширювалася пришвидшеними темпами, і на фоні цього зупинити президентські вибори».
XS
SM
MD
LG