Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко сподівається, що Медведєв його почує


Президент Віктор Ющенко сподівається, що його звернення до російського колеги Дмитра Медведєва стосовно необхідності перегляду газових контрактів буде почуте і найближчим часом сторони проведуть консультації.

Після сьогоднішньої зустрічі в Києві з президентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі Ющенко знову нагадав свою позицію, що газові угоди є «непродуманими і несуть у собі багато ризиків» щодо постачань газу і його транзиту до Європи.

Саме тому, пояснив Президент, він звернувся до російського колеги з проханням переглянути і скасувати «ці угоди, оскільки їх мотив не ґрунтується на організації симетричних ринкових відносин двох суб’єктів господарювання».

Напередодні Президент України звернувся з листом до свого російського колеги, в якому наголосив на низці проблем в газовій сфері, що потребують невідкладного вирішення.

********
Раніше Президент Віктор Ющенко вже не раз висловлював побоювання щодо можливості пред'явлення російським «Газпромом» Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України» штрафних санкцій за недобір газу в розмірі 7,8 мільярда доларів за підсумками 2009 року.

За даними представника Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського, за 10 місяців недобір Україною російського газу становив 12 мільярдів кубометрів, щодо якого зберігається загроза штрафних санкцій на суму майже 8 мільярдів доларів.

19 січня російський «Газпром» і «Нафтогаз України» підписали нові довгострокові розподільні контракти на транзит російського газу до Європи через Україну і постачання газу українським споживачам.

Річний обсяг газу, що його має купувати Україна становить 52 мільярди кубів.

Контракти не передбачають посередників між компаніями. Термін дії контрактів – із 2009 до 2019 року включно.

Контракт на транзит передбачає збереження в 2009 році пільгової транзитної ставки 1,7 долара за транспортування 1000 кубометрів газу на 100 кілометрів. Із 1 січня 2010 року ставка транзиту стане ринковою, і розраховуватиметься за загальноприйнятою європейською формулою.

Відповідно до контракту на постачання газу до України, ціна на газ розрахована за європейською формулою ціни зі знижувальним коефіцієнтом 0,8 (базова ціна – 450 доларів за 1000 кубічних метрів). Ціна змінюється за формулою щокварталу.

У 1 кварталі 2009 року вартість імпортного газу для України становила 360 доларів за тисячу кубометрів, у 2 кварталі – 270,95 долара, в 3 кварталі – 198,34 долара за тисячу кубометрів.

Від 1 січня 2010 року «Газпром» продаватиме газ Україні за ринковою європейською ціною без знижок.

1 вересня цього року Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що досягла домовленості з російською стороною про те, що «Нафтогаз» оплачуватиме тільки фактично спожитий об'єм газу. Зокрема, на 2010 рік прогнозується імпорт 27 мільярдів кубометрів газу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG