Доступність посилання

ТОП новини

Визнання ОУН-УПА борцями за незалежність: мотиви Президента зрозуміли по-різному


Київ – Через тиждень після присвоєння Степанові Бандері звання Героя України, Президент Віктор Ющенко визнав членів ОУН та бійців УПА учасниками боротьби за незалежність України. Про це йдеться в підписаному главою держави указі «Про вшанування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті». Провідні політичні сили сприйняли цей указ доволі критично. Одні бачать в ньому спробу розколоти суспільство, інші – намагання нашкодити політичним конкурентам.

Указ «Про вшанування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті» був підписаний ще 28 січня, але Віктор Ющенко повідомив про це у п’ятницю на урочистій церемонії з нагоди бою під Крутами. Згідно з указом, учасниками боротьби за незалежність України у XX столітті визнаються особи, які брали участь у політичній, партизанській, підпільній, збройній боротьбі за незалежність України. Зокрема, йдеться і про членів Організації українських націоналістів та бійців Української повстанської армії.

Також Президент доручив Кабінету Міністрів розробити та подати до Верховної Ради законопроект, який би визначив статус учасників визвольної боротьби.

Депутат-нашоукраїнець Андрій Парубій відзначає, що Президент пішов на підписання такого указу лише після того, як Верховна Рада відмовилася розглянути поданий у 2007 році главою держави відповідний законопроект.

«Статус борцям за незалежність може дати тільки парламент з подання уряду, – каже депутат-нашоукраїнець. – Хоч би тому, що це передбачає певні соціальні виплати, які мають бути зазначені в бюджеті. І, фактично, впродовж оцих двох років були намагання Президента і команди Президента хоча би поставити його на розгляд».

У БЮТ побачили, як Ющенко б’є Тимошенко по пальцях

Депутат-бютівець Андрій Шкіль ще в минулому році подавав аналогічний законопроект – про визнання за членами ОУН та бійцями УПА статусу учасників бойових дій. За словами депутата, він послідовно виступає з такою ініціативою з 2003 року. Проте зараз Андрій Шкіль вважає указ Президента несвоєчасним і, фактично, спрямованим проти Юлії Тимошенко.

«Він таким чином грюкає дверима і намагається цими дверима прищемити пальці Тимошенко. Іншим чином я не можу це пояснити… Цей указ настільки давно очікуваний, що його можна було видати п’ять років тому», – каже він.

Раніше інший депутат-бютівець Володимир Яворівський так само критично відреагував на президентський указ про присвоєння звання героя Степанові Бандері. Мовляв, піднявши цю дражливу тем перед другим туром президентських виборів, Віктор Ющенко підігрує Віктору Януковичу та шкодить Юлії Тимошенко.

Націоналісти втішені послідовністю Ющенка

Політолог Юрій Якименко схильний вважати, що Президент за допомогою подібних указів намагається досягти одразу кількох цілей, а насамперед – створює підґрунтя для єднання національно-демократичних сил з метою очолити цю політичну силу. Серед експертів є поширеною думка, що за допомогою подібних указів Віктор Ющенко веде боротьбу з конкурентами за голоси національно-патріотичного електорату.

Попри подібні твердження лідер націоналістичної партії «Свобода» Олег Тягнибок вітає президентські ініціативи. «Кілька днів тому політрада нашої партії звернулася до Ющенка: якщо він визнав Бандеру і присвоїв йому звання Героя України – він би мав визнати бандерівців», – повідомив пан Тягнибок.

Наступний Президент буде обережним або «забудькуватим»?

Натомість речниця Партії регіонів Ганна Герман назвала цей указ Президента несвоєчасним. За її словами, «коли Президентом стане Янукович, то він видаватиме лише ті укази, які не будуть роздирати суспільство».

Опитані депутати та політичні експерти збігаються в думці, що чинна Верховна Рада навряд чи ухвалить законопроект про статус учасників національно-визвольної боротьби, який би передбачав визнання ОУН та УПА. Натомість більш вірогідно, що наступний Президент може або скасувати відповідні укази Президента Віктора Ющенка, або просто «забути» про їх виконання.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG