Доступність посилання

ТОП новини

В Афганістані на передовій опинилися мирні жителі


Американський солдат фотографує сітківку у афганського чоловіка, провінція Нурістан, 14 лютого 2010 року
Американський солдат фотографує сітківку у афганського чоловіка, провінція Нурістан, 14 лютого 2010 року

Прага – Міжнародна коаліція під командуванням НАТО та афганські війська третій день поспіль продовжують наступ проти талібів на півдні Афганістану. Офіційні особи говорять про поступ операції, втім її затьмарює смерть мирних жителів в результаті помилкового авіаційного удару. Міжнародні війська відразу ж попросили вибачення за трагічний випадок, але він вказує на ризики, які постали перед світовою спільнотою в Афганістані.

Нинішній наступ міжнародної коаліції під назвою «Моштарак», що в перекладі означає разом, – найбільший після введення іноземних військ до Афганістану 2001 року. Частина жителів афганської провінції Гельманд, яку дотепер контролюють таліби, сподіваються, що афганські урядові війська і сили коаліції полегшать їхнє життя. Але вони також закликають вояків не переступати межі.

Один неназваний афганський селянин дав зрозуміти британським воякам, що прийнятно для місцевих жителів, а що ні: «Ми хочемо бачити як ви, як ви самі стверджуєте, принесете стабільність у наш регіон. Ми будемо щасливі, але ми очікуємо, що не будете чинити нам шкоди і не будете нас принижувати».

Афганський селянин говорив після того як у неділю під час боїв за місто Марджа від авіаційного удару сил коаліції загинуло 12 мирних жителів. Командування відразу ж попросило за це вибачення, а президент Афганістану Хамід Карзай закликав війська бути пильними і запобігати подібному.

Про наступ знали старійшини і місцеві ЗМІ

Командувач силами США і НАТО в Афганістані генерал Стенлі Маккрістал після цього наказав тимчасово зупинити використання артилерійської ракетної системи, з якої провели смертоносний обстріл.

На відміну від попередньої практики, міжнародна коаліція цього разу заздалегідь оголосила про наступ у місцевих мас-медіа, спонукаючи мирних жителів, або покинути регіон, або краще подбати про власну безпеку. Хоча тисячі людей вирішили покинути домівки, більшість таки залишилася, щоб захистити своє майно.

Представники коаліції також повідомляють про те, що провели кілька зустрічей з місцевими старійшинами, щоб пояснити їм ціль наступу.

У понеділок міністр оборони Афганістану Абдул Вардак наголосив, що мета операції – досягнення миру заради відбудови країни. «Сьогодні я хочу сказати всім нашим афганським опонентам, що ця країна і земля – ваша, що ми не хочемо вас вбивати, чи ранити. Ми хочемо, щоб ви як і решта афганців могли брати участь у відбудові вашої країни», – заявив афганський урядовець.

У наступі проти талібів беруть участь 15 тисяч вояків. Їм чинять опір снайпери, бойовики також використовують тисячі саморобних вибухових пристроїв. Попри це, представники НАТО називають опір незначним. «Була задіяна стрілецька зброя і саморобні вибухові пристрої. Але, щиро кажучи, масштаби досить незначні», – повідомив британський майор Майк Тейлор.

Операція «Моштарак» має тривати в Афганістані протягом місяця.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG