Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові розпочали підготовку волонтерів до Євро-2012


Харків – Охочих допомагати під час матчів футбольної першості Євро-2012 чимало: лише за один день в «Школі волонтерів» зареєструвалося 160 людей. Добровольців розподілять на групи та навчатимуть основам першої медичної допомоги, мові жестів, а також історії Харкова і футболу.

Після двох років безрезультатних пошуків роботи випускниця університету Вікторія Григор'єва вирішила податися у волонтери. Вона впевнена, її знання англійської та німецької під час матчів Євро-2012 стануть у нагоді.

«Коли роботи немає, вільний час можна присвятити добрій справі, допомогти людям. Можливо перекладом. Зможу розповісти іноземним гостям, наприклад, про футбол», – каже Вікторія.

Для того, щоб стати волонтером потрібно лише заповнити анкету, в якій окрім своїх паспортних даних, вказати, чим саме під час Євро-2012 хотіли б займатися. Зокрема Харкову знадобляться люди для супроводження команд, арбітрів та представників УЄФА, перекладачі для прес-центру, лікарів, рятувальників та гідів, також волонтери інформаційної підтримки і вітальних команд.

До програми додали лекції з історії Харкова та футболу

Підготовкою волонтерів у Харкові займається Центр соціальних служб «Довіра». Навчальний курс розрахований на три місяці і складається з кількох напрямків: основи долікарняної допомоги та психології, сурдопереклад та робота з інвалідами. Спеціально до Євро-2012 до навчальної програми додали мовну підготовку, а також лекції з історії Харкова та футболу.

Заняття проводять фахівці Академії післядипломної освіти та представники різних громадських організацій. Тренер – волонтер Лілія Черницова розповідає добровольцям, як діяти під час надзвичайної ситуації, як допомогли людині, в якої стався епілептичний приступ, та що робити у випадку отруєння. Усі рекомендації розроблені харківськими лікарями.

«Якщо ми знаємо, чим отруїлася людина, тим більше стан алкогольного отруєння завжди зрозумілий, перше, що треба зробити – промити шлунок», – каже Лілія Черницова.

Курси волонтерів не гарантують участь

Утім курси не є гарантією участі волонтера у Євро-2012. Остаточним відбором та підготовкою добровольців займатимуться фахівці УЄФА. Однак, ті хто вже пройшов «Школу волонтерів» і отримав відповідний сертифікат, матимуть певні привілеї, розповідає директор Харківського центру соціальних служб «Довіра» Тетяна Дроздова.

«В них вже буде досвід роботи, адже їх будуть залучати до загальноміських заходів. І на співбесіді із агентами УЄФА вони покажуть більш міцні та багатосторонні знання», – каже Тетяна Дроздова.

Усього волонтерів в Харкові знадобиться майже сім з половиною тисяч. З них півтисячі – від УЄФА. Вони працюватимуть на стадіоні, в аеропорту та готелях. Залізничний вокзал та фан-зона – це вже сфера відповідальності волонтерів від приймаючого міста.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG