Доступність посилання

ТОП новини

Переїзд Google з Китаю до Гонконгу розгнівив китайських чиновників


Прага – Рішення американської інтернет-компанії Google прибрати свої пошукові можливості в інтернеті з материкового Китаю через цензуру викликало різкі реакції в Пекіні. Google оголосив у понеділок, що забирає свій пошуковий портал із серверів у власне КНР і переносить його до нефільтрованої частини інтернету в більш ліберальному Гонконзі. Китайські речники вважають, що Google порушив свою письмову обіцянку дотримуватися у роботі в Китаї місцевих законів щодо переліку доступних у китайському інтернеті матеріалів.

Американська інтернет-компанія Google фактично кинула виклик Пекіну у питанні щодо цензури. Про це свідчить переміщення цим інтренет-гігантом свого пошукового порталу китайською мовою із китайського материка на свій сайт у Гонконзі – в цьому спеціальному адміністративному районі Китаю діє значно ліберальніша політика щодо свободи слова.

Відтепер китайські користувачі інтернету, поки що теоретично, можуть користуватися досить чутливим соціополітичним матеріалом на зразок становища дисидентів і ситуації в Тибеті. Теоретично тому, що ще не відомо, як реагуватимуть у Пекіні – чи блокуватимуть усі послуги Google, чи якусь їхню частину. На вівторок, за повідомленнями агентств із Пекіна, попередньо блоковані матеріали вже перераховані в нових результатах пошуку на сторінці Google, але самі ці посилання неможливо було відкрити.

Китайські чиновники обурені

Неназваний китайський чиновник з Інформаційного бюро Державної ради КНР сказав агентству «Сіньхуа», що дії Google щодо уникнення фільтрування інформації «абсолютно не правильні». Цей речник також висловив «невдоволення і гнів» з приводу «необґрунтованих обвинувачень з боку Google і методами його дій».

У коментарі на телеканалі «Ройтерз» директор китайської Асоціації міжнародних студій Віктор Ґао заявив, що переїзд Google до Гонконгу може мати ще гірші наслідки. «Перевезення китайсько-мовної бази обслуговування до Гонконгу і зняття всіх фільтрів, які за початковими вимогами мали бути встановленими, можуть ще більше ускладнити ситуацію. Оскільки, вважаю, що китайський уряд може вдатися до певних кроків. Я не думаю, і ви це знаєте самі, що китайський уряд тут поступиться», – сказав Ґао.

Цей конфлікт може й надалі погіршувати весь комплекс китайсько-американських стосунків. І це визнав речник МЗС Китаю Цінь Ґан, хоча й висловив сподівання, що справа Google і цензури буде відсунута подалі, щоб не політизувати її занадто і не шкодити двостороннім стосункам Китаю й США. Це стало своєрідним попередженням Сполученим Штатам напередодні травневих економічних переговорів китайських чільників з Держсекретарем США Гілларі Клінтон та міністром фінансів Тімоті Ґайтнером.

Експерти також вважають, що переїзд Google до Гонконгу не лише полегшить життя внутрішніх інтернет-компаній Китаю, але й, разом з тим, зменшить конкуренцію та загальмує впровадження новітніх технологій.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG