Доступність посилання

ТОП новини

Президента Афганістану в США приймають підкреслено тепло


Хамід Карзай під час дискусії в Держдепартаменті 11 травня 2010 року
Хамід Карзай під час дискусії в Держдепартаменті 11 травня 2010 року

Нью-Йорк – Президент Афганістану Хамід Карзай, який перебуває з візитом у Сполучених Штатах, у середу зустрічається в Білому домі з президентом США Бараком Обамою.

Спостерігачі занотовують підкреслено позитивний тон, відчутний цього разу у промовах американських посадовців, після того, як останнім часом Вашингтон здебільшого критикував афганський уряд, засуджуючи корупцію, фальшування результатів президентських виборів чи контрабанду наркотиків, де ледве чи не головний дилер – брат президента Афганістану.

Зміна тону найбільше відчувалася у виступі державного секретаря США Гілларі Клінтон, яка приймала Хаміда Карзая. Вона запевнила афганського лідера, що Сполучені Штати не залишать афганський народ напризволяще і після перемоги. США допомагатимуть відбудовувати країну.

«Наше партнерство – це довготермінове зобов’язання з боку американського народу щодо афганського народу. Наші країни працюватимуть разом із міжнародною спільнотою з метою збудувати стабільний і квітучий Афганістан, який буде взірцем миру, прогресу й розквіту і для свого народу, і для всього регіону», – заявила вона.

У Вашингтоні розраховують на те, що підкреслено теплий прийом і почесті Карзаєві та його численній урядовій делегації сприятимуть зміцненню зв’язків, які відчутно погіршилися останнім часом. Карзай був настільки незадоволений критикою, що навіть погрожував об’єднатися з талібами. Як зауважив коментатор телемережі новин CNN Вулф Бліцер, нині господарі Білого дому вже не наголошують на вимогах покласти край корупції в Афганістані.

Примирення з талібами чи посилення боротьби

Президент Карзай напередодні візиту висловлював надію на примирення з противладним рухом «Талібан», якщо таліби сприймуть Конституцію Афганістану. Карзай заявив у Вашингтоні, що пропозиція талібам щодо замирення вельми важлива, але годі сподіватися успіху без підтримки з боку США та партнерів по коаліції. Відомо, одначе, що дотеперішні спроби переговорів з талібами виявилися марними.

Невідомо поки що, наскільки велике розходження у поглядах двох урядів на проблему повстанського руху в Афганістані, але генерал Стенлі МакКристал, командувач міжнародних і американських військ в Афганістані, який прилетів із Хамідом Карзаєм до Вашингтона, говорив репортерам не про можливість примирення, а про посилення боротьби з талібами.

«Це тривалий процес. Він потребує мужності й витримки. Опір посилюватимеься, коли об’єднані сили безпеки просуватимуться вперед у районах, контрольованих талібами», – наголосив американський генерал.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG