Доступність посилання

ТОП новини

У Фонді держмайна знову заявляють про продаж «Укртелекому»


Київ – Фонд державного майна України планує оголосити конкурс на продаж пакету акцій «Укртелекому» вже в серпні. Серед інших планів фонду цього року – продаж підприємства «Луганськтепловоз», чотирьох енергопостачальних компаній, а також початок поетапного продажу теплової генерації.

Згідно з цьогорічним держбюджетом, Фонд державного майна України (ФДМУ) має забезпечити надходження від приватизації на суму не менше 10 мільярдів гривень. Ці кошти фонд може отримати навіть від продажу одного об’єкта – ВАТ «Укртелеком», вартість якого, за оцінками економістів, орієнтовно дорівнює сумі, зазначеній у бюджеті.

Конкурс із продажу «Укртелекому» планують оголосити у серпні. За словами голови ФДМУ Олександра Рябченка, «Укртелеком» нині дуже привабливий для інвесторів.

«Якби продавали сьогодні ті 93% акцій, ми б отримали приблизно 9 мільярдів гривень. Але вже два місяці поспіль ціна зростає, і ми розраховуємо, що така тенденція збережеться. Якщо продаж не відтермінують, ми отримаємо близько 10 мільярдів», – зазначає Рябченко.

У червні продадуть «Луганськтепловоз»

Серед інших планів ФДМУ – приватизація чотирьох обленерго та початок поетапного продажу акцій підприємств, які займаються тепловою генерацією. Але найближчий намір – продаж у червні Луганського тепловозобудівного заводу. Стартова ціна пакету акцій «Луганськтепловозу» – 400 мільйонів гривень. Нині на купівлю претендує 5 компаній.

Напередодні у ЗМІ з’явилася інформація, що «Луганськтепловоз», можливо, приватизує російська компанія.

«У нас немає інформації, у кого більше грошей, але ми вважаємо, що в усіх інтересантів достатньо грошей, щоб конкурувати. Якщо росіяни хочуть більше платити – нехай», – наголошує Олександр Рябченко.

Епопея з «Укртелекомом»

В опозиції до приватизаційної програми ФДМУ ставляться скептично. Голова парламентського підкомітету з питань приватизації державного та комунального майна Комітету з питань економічної політики, депутат від фракції «НУ-НС» Олександр Бондар наголошує, що лише ВАТ «Укртелеком» держава намагається продати вже упродовж десяти років. За словами депутата, за цей час підприємство значно втратило в ціні. «Його продають з 2000 року. Рябченко підписав наказ про намір виставити «Укртелеком» на продаж, але таких наказів підписувалося вже з сотню, і нічого нового після цього не траплялося», – додає Бондар.

Натомість віце-прем’єр-міністр України Сергій Тігіпко напередодні заявив, що не бачить ніяких перешкод для проведення приватизації ВАТ «Укртелеком» цього року.

На думку експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, заявлений план із приватизації ФДМУ цілком здатен виконати.

«Проте наскільки коректно продавати їх саме зараз, якщо можна отримати більшу суму через рік, коли очікується суттєве пожвавлення серед інвесторів, – це інше питання», – каже економіст.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG