Доступність посилання

ТОП новини

Україною проїхав «Євроавтобус»


«Євроавтобус»
«Євроавтобус»

Київ – Молоді люди з країн Європейського Союзу в рамках проекту «Євроавтобус» три тижні їздили селами Центральної та Східної України, щоб розповісти школярам та студентам, що таке «об’єднана Європа». На думку учасників «Євроавтобусу», молодим українцям на «європейському шляху» бракує знань англійської та доступу до Інтернету. Посол ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра задоволений проектом, але вважає, що для відчутного результату потрібен не один, а тисячі таких проектів.

Позаду пасажирів «Євроавтобусу» – 30 населених пунктів Центральної та Східної України. Автобус зібрав поляків, німців, українців, італійця, британця, латвійку та грузинку. За три тижні вони зустрілися з трьома тисячами молодих українців і організували для них семінари з журналістики, екології, дискусії щодо вступу України в ЄС. Також вони навчали, як відкрити в собі талант, розпочати бізнес, створити громадську організацію чи змінити сільський будинок культури.

Європеїзувати українські села


Члени «Євроавтобусу» також бачили своїм завданням привезти в маленькі містечка та села України європейські цінності, залучити молодь із сільської місцевості до активних дій.

«Маленькі посли ЄС» – так жартівливо називає учасників «Євроавтобусу» Дарія Каленюк. Координаторка проекту з українського боку вважає, що проблем на шляху України до Європейського Союзу багато, але увагу слід звернути на сільську частину держави.

«Велика і потужна держава, якою Україна може бути в ЄС, – сказала Даріяя Каленюк, – складається не тільки з Києва, Львова чи Харкова. Вона складається з маленьких містечок і сіл. На жаль, у нас про ці містечка та села забувають. Молодь, яка живе у селі, закомплексована, мріє виїхати у місто».

Італійський журналіст Маттео Каццулані вважає, що євроінтеграція має починатися не «зверху» з кабінетів президентів чи чиновників, а «знизу» – з сільських хатин. Щоправда, молоді в українському селі бракує інформації про ЄС.

«Для людей у селах було чудом те, що вони вперше зустріли європейців, розмовляли з ними, а ми їм пояснили, що таке Європа. Вони були такі зацікавлені, – розповів Маттео Каццулані. – Також ми побачили дві проблеми у селах України. Це відсутність Інтернету. А як допомагати євроінтеграції, якщо (люди) не мають Інтернету. А друга проблема – це погане знання англійської мови, яка наразі є мовою Європейського Союзу».

Проблему Інтернету Маттео Каццулані відчув на практиці. Для молодих українців він проводив журналістський семінар. Але написані учнями статті публікувалися у всесвітній павутині лише тоді, коли італієць знаходив доступ до Інтернету, а це траплялося рідко.

До побуту в українських селах молоді європейці були готові, адже організатори попереджали, що може не бути туалету, гарячої води чи пральної машини. Та попри це, Маттео Каццулані поїздкою задоволений, адже зараз він зможе краще пояснити італійцям, що таке Україна.

Освітні можливості

Полька Анна-Марія Хойнацька на зустрічах з українськими учнями розповідала про можливості навчання й стипендій у Європі та про те, як можна самостійно вивчати англійську мову, якщо знань, які дають у школі, не достатньо.

«Під час цієї подорожі, ми мало говорили про політику, більше про можливості, які дає ЄС, – розповідає полька. – Навіть якщо Україна не є частиною Євросоюзу, для її громадян уже існують можливості навчання закордоном. Для мене особисто ЄС – це можливість. Завдяки тому, що Польща увійшла в ЄС, я змогла вільно вчитися у Великій Британії та Німеччині. І таким чином, я почувалася частиною «ширшої європейської нації».

На думку голови представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануеля Пінту Тейшейри, мета «Євроавтобусу» – це спілкування та обмін інформацією між молоддю країн-членів ЄС та різних регіонів України. Крім цього, учасники «Євроавтобусу» спробували зрозумілою мовою пояснити, що таке Європейський Союз і що означає бути активним громадянином.

«Я вважаю, що своєї мети вони досягли, але ми повинні залишатися реалістами. Це була відносно маленька група молоді, яка відвідала невелику кількість українських сіл. Отже, нам треба не один, а тисячу «Євроавтобусів», тоді, можливо, вплив буде відчутнішим,» – сказав посол.
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG