Доступність посилання

ТОП новини

Сто днів влади Януковича: «моноліт, що пре на танку...»


Прага – Більшість відвідувачів сайту Радіо Свобода – 68 відсотків – у спеціальному опитуванні негативно оцінюють перші сто днів на посаді Президента Віктора Януковича. З приводу першої круглої дати його президентства ми вирішили поцікавитися точкою зору журналістів. Якими, на їхню думку, були найбільші негативи і позитиви перших трьох місяців діяльності глави держави?

Журналісти, з якими довелося розмовляти, на запитання про плюси і мінуси нового Президента чи не найменше критикували ситуацію зі свободою слова. Втім, як на мене, це цілком не означає, що із засобами масової інформації усе так уже й гладенько за нової влади. Річ у тім, що при аналізі підсумків перших ста днів виринають факти, які своїм негативізмом просто безконкурентно, так би мовити, затьмарюють негаразди в медійній царині.

Найбільшу тривогу в нинішніх чи колишніх представників ЗМІ викликає зовнішня політика Віктора Януковича, ігнорування української ідентичності, певні тенденції до узурпації влади. І взагалі, вважають журналісти, дії нового глави держави дають усі підстави стверджувати, що національні інтереси України не є для нього найважливішими.

«Держава не є приватною корпорацією»


Мирослава Гонгадзе
Приміром, журналістка Мирослава Гонгадзе, яка працює у Вашингтоні, насамперед звертає увагу саме на незбалансовану зовнішню політику Віктора Януковича, що, за її словами, практично веде до здачі національних інтересів Росії.

«По-друге, він керує державою, як власною корпорацією, а не як демократично обраний лідер, який мав би дбати про інтереси всього народу, а не лише її частини. Його дії не консолідують націю, а розділяють її. По-третє, у його керівництві простежуються чіткі тенденції до узурпації влади», – наголошує журналістка.

Мирославу Гонгадзе насторожують деякі інші небезпечні тенденції, що проявилися за короткий термін керівництва Януковича. Це повернення цензури, переслідування опозиції, свавілля міліції. До всього цього треба ставитися дуже уважно, попереджає журналістка. Бо сьогодні це лише тенденції, але завтра вони можуть перерости в постійну політику. І тоді буде дуже важко повернутися до демократичного розвитку.

У журналістки з Вашингтона викликає підозру гуманітарна політика уряду Януковича, коли під сумнів ставиться українська ідентичність, девальвується важливість української мови, робляться спроби переписати історію.

Мирослава розповіла, що готує статтю для впливової «Волл Стріт Джорнел», в якій вона наголошує, що попри деякі серйозні негаразди в Україні не все ще втрачено.

«В Україні існують відносно вільні медіа, працюють громадські організації, а українці, все ж, – волелюбний народ. І ці три елементи суспільства, як на мене, потребують сьогодні надзвичайної підтримки. Я наголошую на тому, що допомога МВФ чи підписання угоди про вільну економічну зону з Євросоюзом повинні відбуватися з передумовами: що уряд Віктора Януковича повинен провести економічні реформи, повинен зберегти свободу медій, зобов’язаний надати і запровадити верховенство права в Україні. Якщо всі ці три (принаймні три!) елементи будуть збережені, то, вважаю я, в Україні ще не все втрачено».

Щодо плюсів перших ста днів правління Януковича, то журналістка Гонгадзе іронічно зауважила: «Думаю, що про плюси знайдеться кому говорити...».

«Успіхи? Вони дуже відносні»


Степан Курпіль
Секретар Національної спілки журналістів, народний депутат (фракція БЮТ) Степан Курпіль найбільшим негативом за перші сто днів діяльності нової влади, нового Президента, нового уряду вважає зміну курсу країни.

Загалом він називає цю зміну курсу «здачею національних інтересів України на користь Росії».

Курпіль гостро критикує, приміром, пов’язування продовження на 25 років перебування Чорноморського флоту Росії з газовими контрактами. «Це є абсолютна нісенітниця, повна відсутність державної позиції», – переконаний він.

Великим негативом, за його словами, є також те, що нова команда не збирається виконувати передвиборні обіцянки, зокрема у сфері соціальних стандартів.

Про позитиви в діяльності нового Президента Степан Курпіль говорить хіба що з іронією.

«Ці позитиви можна назвати умовними. А це консолідація влади, це відсутність чварів у владі... Чому ці позитиви умовні? Бо така монолітність, із іншого боку, повертається для опозиції неможливістю демонструвати свої протести, неможливістю доводити вільно свою думку через засоби масової інформації, як це було за попередньої влади. Тому я якихось позитивів у роботі нової влади не бачу», – підсумовує Секретар Національної спілки журналістів.

«Влада пре на танку, зате влада ця монолітна»


Ірина Геращенко
Народний депутат, колишній прес-секретар екс-Президента Віктора Ющенка Ірина Геращенко звертає увагу на два позитиви перших ста днів правління Януковича.

«Для мене, киянки, важливо, що Янукович скасував указ попереднього керівництва про призначення Черновецького членом Вищої ради юстиції. Це справедливо. І друге, що, звичайно, сьогодні уряд, коаліція і президентська адміністрація, попри ті конфлікти, які існують всередині команди і про які знає еліта, назовні, все ж таки, вони виступають однією командою. Це така монолітна сила, такий каток, танк, який зараз пре по Україні, все на своєму шляху замітаючи і зачищаючи, але він моноліт», – не без сарказму каже журналістка.

«Найсильнішим і найбільшим негативом, який навряд чи вже вдасться подолати», Геращенко вважає те, що за 100 днів Янукович засвідчив, що він позиціонує і бачить себе як Президент лише певної частини України.

«За 100 днів він назавжди втратив шанс стати Президентом всієї України, і щодня цей розкол посилюється. І від цього стає лише сумно...», – заявила для Радіо Свобода екс-прес-секретар попереднього Президента.

«Треба шукати насамперед позитив»

Анна Блаженко
Поцікавилися ми й думкою журналістки з глибинки, так би мовити. Це Анна Блаженко, завідувач відділу чортківської районної газети «Голос народу» на Тернопільщині.

За її словами, «зараз така пора для України, що треба шукати найперше позитив у будь-якій зміні влади».

«Бо стільки негативу накопилося, якийсь розбрат між урядом, Президентом... Тепер варто шукати якийсь позитив. На мою думку, добре, що зараз уже нема, як в отій байці про Лебедя, Рака і Щуку. Зусилля, схоже, спрямовані в одному напрямку. У цьому позитив, звичайно. Ну і, можливо, Україні потрібна зараз на цьому етапі тверда рука, яка, здається, у нинішнього Президента є. Але наскільки ці благі наміри проявляться далі, судити поки що важко», – поділилася Анна Блаженко.

Водночас її «гнітить, що проти нинішньої партії влади в західних регіонах відчутне протистояння».

А тому, каже журналістка, мабуть, ще багато належить попрацювати, щоб заробити кредит довіри.

Блаженко визнає, що «західняки» відчувають за нової влади певні утиски українства, а національна лінія йде на спад.

«І в цьому, звичайно, негатив. Але в економічному плані дай Боже всім тим благим намірам, реформам, які передбачаються, щоб вони знайшли якесь своє втілення. Щоб Україна була могутнішою і сильнішою», – сказала журналістка з Чорткова.

«Мене дивує, що народ мовчить і нічого не робить»


Михайло Аландаренко
Михайло Аландаренко, кореспондент іракської редакції нашої радіостанції, який зараз живе і працює в Києві, свій коментар почав з того, що він не сподівався, що «Янукович взагалі прийде до влади в Україні».

«По-друге, я не очікував, що так круто зміниться політика України. Янукович здав позиції України принаймні з чотирьох напрямків: базування флоту в Криму, заперечення, що Голодомор є геноцидом, скасування рішення про присвоєння звання Героя України Степанові Бандері, значне погіршення ситуації з українською мовою. Все це мене дуже здивувало. Як Президент може робити такі антиукраїнські кроки?» – дивується журналіст.

Не менше дивує Аландаренка й те, що «народ мовчить і нічого не робить».
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG