Доступність посилання

ТОП новини

Влада Севастополя вимагає «вичистити» український флот від «націоналістичної пропаганди»


Мирослав Мамчак
Мирослав Мамчак

Севастополь – Керівництво Севастопольської міської державної адміністрації вимагає від Міністерства оборони України звільнення начальника телерадіокомпанії ВМС України «Бриз» Мирослава Мамчака. Про це повідомив Громадський комітет «Український Севастополь». Нова севастопольська влада закидає військовим журналістам «пропаганду українського націоналізму» і «розпалювання ворожнечі до братнього російського народу».

ТРК «Бриз» – єдина подібна військова структура в Україні. Зважаючи на складність і важливість Севастопольського регіону, її заснували майже одночасно з ВМС України – у 1992 році. В 1994 році радіо «Бриз» вперше вийшло в ефір, згодом розпочалося телевізійне мовлення.

Від самого початку цю телерадіокомпанію очолював військовий журналіст, капітан першого рангу Мирослав Мамчак. Він її, фактично, і створив. Кілька років тому він пішов з військової служби у відставку, але продовжив керувати «Бризом» – єдиним в регіоні переважно україномовним інформаційним ресурсом.

Хоча політичні позиції в ефірі «Бризу» звучали різні, військові журналісти у непростій громадсько-політичній ситуації Севастополя незмінно відстоювали інтереси українського флоту, євроатлантичної інтеграції і цілісності України. Саме через це Мирославу Мамчакові неодноразово погрожували екстремісти, а радикальні політики вимагали навіть його депортації із Севастополя.

Валерій Саратов
За даними Громадського комітету «Український Севастополь», наприкінці квітня новопризначений глава Севастопольської міськдержадміністрації Валерій Саратов направив міністрові оборони України адміралу Михайлові Єжелю листа з різкою критикою редакційної політики «Бризу» і з вимогою звільнити його керівника. Причина, на думку координатора «Українського Севастополя» Миколи Владзимирського, в тому, що в ефірі цієї ТРК звучали різні думки, в тому числі і критичні, зокрема щодо «харківських угод», а також стосовно дій російських військових у Севастополі, які часто порушували попередні угоди і чинне законодавство України.

Чиновники мовчать

Мені не вдалося отримати коментар від самого Валерія Саратова, а керівник відділу у справах преси та інформації адміністрації Олександр Скворцов теж уник відповіді. «Я боюся, що ми не можемо ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію», – сказав він.

Разом з тим, джерела Радіо Свобода в Севастопольській міськдержадміністрації неофіційно не тільки підтверджують, що такий лист за підписом її голови справді був відправлений до Міноборони України, але й стверджують, що телеграма Валерія Саратова з вимогою звільнення ще одного медіа-керівника – директора Севастопольської державної регіональної телерадіокомпанії Олександра Скрипниченка – теж пішла до Києва.

Водночас, лідер «Російського блоку», депутат Геннадій Басов, який входить до депутатської більшості Севастопольської міськради, заявив, що разом із однопартійцями давно вимагав звільнення Мирослава Мамчака. «Мамчака необхідно звільнити. Чим швидше, тим краще. Тому що за державні гроші телерадіокомпанія «Бриз» не може бути рупором українського націоналізму. Треба обирати: або це телебачення українських ВМС, або це рупор певної політичної пропаганди», – сказав депутат Севастопольської міськради Геннадій Басов.

У Департаменті преси та інформації Міноборони кореспондентові Радіо Свобода порекомендували надіслати письмовий запит, що я і зробив за електронною адресою, вказаною на офіційному сайті Міністерства. Втім, відповідь працівники Департаменту пообіцяли дати тільки наступного дня. Сам же капітан першого рангу запасу Мирослав Мамчак від коментарів відмовляється «з етичних міркувань».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG