Доступність посилання

ТОП новини

Британія запроваджує ліміт на іммігрантів


Лондон – Кількість кваліфікованих працівників з-за меж Європейського Союзу, яким буде дозволено в’їхати для працевлаштування у Великій Британії до квітня наступного року, буде скорочено на 5 відсотків порівняно з минулим роком. Про це повідомив новий британський уряд, який ставить скорочення рівня імміграції як один із пріоритетів своєї діяльності.

Від сьогодні і до квітня 2011 року число нових іммігрантів у Британії з-поза меж ЄС буде скорочено на 1300 осіб порівняно з попереднім роком. Всього новий коаліційний уряд консерваторів і лібералів протягом року планує допустити до праці у Великій Британії 24100 іммігрантів, що не є громадянами країн Європейського Союзу. Урядовці називають цей захід тимчасовим. Він покликаний обмежити імміграцію на час консультацій, які мають визначити оптимальний рівень постійного ліміту, який уряд обіцяє запровадити пізніше.

Опозиція називає цей захід «недоречним трюком», розрахованим на настрої виборців, що не зможе суттєво вплинути на становище у ділянці міграції. Адже велику частку всіх трудових мігрантів до Британії становлять громадяни країн ЄС, яких такий крок уряду не заторкує. А вони становлять третину всіх народжених за межами Британії працівників. Ця акція не стосується і студентів-іноземців з-за меж ЄС, а вони мають право на працю у Британії.

Тож ліміт поширюється лише на висококваліфікованих мігрантів і кваліфікованих працівників у деяких професіях. Але уряд наполягає, що обмежувальний захід допоможе йому впоратися з орієнтиром щодо скорочення щорічної міграції до рівня середини 1990-х років. Це було ключовою передвиборчою обіцянкою Консервативної партії, яка увійшла до коаліційної угоди з ліберальними демократами, хоча останні доти називали впровадження ліміту нездійсненним.

Міністр внутрішніх справ Тереза Мей
Міністр внутрішніх справ Тереза Мей заявила, що нині в коаліції є згода з приводу того, що на постійній засаді ліміт на імміграцію буде запроваджено у квітні наступного року. За її словами, нинішній тимчасовий ліміт потрібний, аби відвернути підвищений наплив клопотань про працю з-за меж ЄС перед впровадженням постійного ліміту.

Виступаючи перед депутатами парламенту, пані Мей зазначила: «Звичайно, потрібно залучати найкращих працівників із усього світу до Великої Британії, аби сприяти міцному економічному зростанню. Але необмежена міграція стала неприпустимим тягарем для громадських служб і, що ще гірше, суттєво підірвала довіру громадськості до нашої імміграційної системи. Надмірне покладання на робочі руки мігрантів нічим не допомогло мільйонам безробітних і низькокваліфікованих британських громадян, які заслуговують на те, щоб уряд сприяв поверненню їх на роботу і поліпшенню їхніх навичок праці».

Міністр із проблем бізнесу Вінс Кейбл намагався заспокоїти підприємства, стверджуючи, що ліміт упроваджуватиметься гнучко і не зашкодить одужанню економіки. Але бізнес-асоціації обурені. Федерація малого бізнесу назвала методи уряду школярськими.

Ліміт суперечить економічним потребам


Проблемою нинішнього уряду є те, що ліміт є політичним рішенням, яке суперечить економічним перевагам імміграції. Багато британців нарікають на велике число іноземців у країні, тож обіцянка скоротити імміграцію дала консерваторам чимало голосів на парламентських виборах у травні. Але бізнес-кола розуміють, що заходи уряду обмежують для компаній здатність знаходити кваліфікованих працівників у ділянках, де в Британії відчувається нестача. Опоненти ліміту вважають, що він створює нові непотрібні законодавчі обмеження і прямо суперечить намаганням уряду пропагувати Британію як «країну, відкриту для бізнесу».

Міністр внутрішніх справ тіньового кабінету опозиційної Лейбористської партії Алан Джонсон
Найостанніша офіційна статистика щодо імміграції свідчить, що 2008 року понад півмільйона людей прибули до Британії. Половина з них – це британські громадяни, котрі перебували за кордоном, або громадяни ЄС. Міністр внутрішніх справ тіньового кабінету опозиційної Лейбористської партії Алан Джонсон сказав, що ліміт стосуватиметься лише щосьомого іммігранта, і що в Британії вже діють обмеження на діяльність фірм, які винаймають працівників з-за меж ЄС. Адже попередній уряд запровадив систему, за якою кандидат на працевлаштування у Британії має набрати певну суму балів за різними категоріями. Тож Джонсон назвав нововведення абсолютно недоречними. «У найкращому разі – це просто жест. У найгіршому – це обман», – зазначив він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG