Доступність посилання

ТОП новини

Чи потрібна кримінальна відповідальність за змову?


Олексій Костусєв
Олексій Костусєв

«Укргазвидобування», «Укртатнафта», «Укрнафта» за те, що вони безпідставно та узгоджено підвищили ціни на скраплений газ, покарані – по мільйону гривень штрафу накладено на кожне це підприємство», – зазначив у розмові з Радіо Свобода голова Антимонопольного комітету Олексій Костусєв, розповідаючи про діяльність його відомства.

–Пане Костусєв, змови часто бувають у Вашій роботі, вірніше у тому, з чим Ви маєте боротися. Так наскільки потрібна така кримінальна відповідальність за змову?

– Є європейська практика, і там є відповідальність тільки фінансова. Але є й досвід США, де кожного року майже декілька десятків людей отримують покарання і опиняються за гратами. У цьому є сенс. Чому? Тому що, коли, наприклад, змовляються Петренко і Іваненко, змовилися, встановили ціну, що забороняється по закону, а потім Антимонопольний комітет припинив це порушення і покарав.

Покарав як? Він наклав штраф. На Іваненка? Ні. На Петренка? Ні. Він наклав на підприємства. А підприємство може бути і державним підприємством. Будуть вилучені кошти з підприємства, не будуть реалізовані якісь програми, мабуть, не будуть реалізовані програми соціальні.

Я запитую: в чому винні працівники, які працюють на цьому підприємстві? Мені здається, що якщо змовлялися ці двоє, то вони й повинні відповідати так, як це в США. Іншого разу вже змови робити не будуть.

– Здається це так Вам. А наскільки це може бути закріплено законодавчо?

– Зараз вже Верховна Рада прийняла цей закон в першому читанні. На черзі прийняття закону в другому читанні і як закон в цілому.

– На коли заплановано?

– Восени.

– Чому?

– Тому, що завершилося працювати Верховній Раді лічені дні, і є питання політичні, не вирішивши яких парламентарії у відпустку не підуть.

Це питання дуже важливе, як на мій погляд, але до переліку цих питань навряд чи відноситься. Тому, я думаю, як казав один персонаж, «без поспіху і пилу» парламент це питання розгляне восени.

– Тобто, це питання не такої великої ваги, як закон «Про місцеві вибори», скажімо?

– Безумовно.

– Я неспроста запитала про цей закон про місцеві вибори. Ви про те, що восени буде, а якщо восени будуть вибори мера Одеси 31 жовтня, а Ви там якось заявляли про свої бажання. Чи вже ці бажання змінилися?


– Ні, не змінилися.

– Тобто, Ви будете балотуватися в мери Одеси?

– Так.

– Це якесь нереалізоване бажання чи нереалізована мета чоловіка? Тому що в 1994 році Ви балотувалися в мери Одеси. Тоді не сталося, а тепер вирішили знову? Чи мало роботи в Антимонопольному комітеті зараз?

Я сьогодні всім своїм життям підготовлений для того, щоби працювати на посту мера Одеси.
В 1994 році я не тільки балотувався, але я й виграв вибори. І це відомо всій Одесі, всі знають. І тільки за допомогою підробок, за допомогою криміналу Гурвіц вкрав у мене перемогу. І це теж всім відомо.

Ви задали складне питання. Мені дуже подобається робота в Антимонопольному комітеті. Це така робота для професіонала, яким я є - професіонал-економіст. Дуже цікав робота. Я пропрацював в Антимонопольному комітеті 7 років, зараз друга каденція йде. Мені теж дуже цікаво працювати. І в нас фахівці дуже високого рівня.

Але працювати мером Одеси не менш цікаво. Це по-перше. По-друге, я сьогодні всім своїм життям підготовлений для того, щоби працювати на посту мера Одеси. Є досвід, з одного боку…

– Так Ви там вже 10 років не живете. Більше навіть – 16.

– Одеса – це моє рідне місто. Я там буваю дуже часто. Більше того, Ви кажете, що там не живу… Саме сьогодні (там є одна така кишенькова організація «Вільна Одеса» називається) вона написали скаргу на мене Президенту України, Прем’єр-міністру України і чомусь Генеральному прокурору України з проханням звільнити мене від обов’язків голови Антимонопольного комітету, тому що, на їх погляд, я весь час знаходжуся в Одесі і замаюся проблемами Одеси, а тому мене треба звільнити з посади голови Антимонопольного комітету. Отака у них логіка.

– А як президент дослухається?

– Давайте те, яке президент прийме рішення, ми обговорювати не будемо. Я не думаю, що президент буде дослухатися до таких ангажованих і нікчемних політичних організацій, як ця «Вільна Одеса», яка називається тільки, як знущання.

– Я насправді не знаю цієї організації…

– Ніхто не знає. Тільки Гурвіц і його кримінальне оточення.

– Тут його немає, через те ми не будемо говорити про його оточення. Він чинний мер. Можемо образити.

Останнім часом було дуже багато всіляких прес-конференцій, говорили про 100 днів. Аж трохи оскомину наїли. Десь Ваші теж наближаються, очевидно, 100 днів на посаді. Що було Вами зроблено за ці три місяці?


За ті 100 днів, які я працюю, до Державного бюджету України надійшло (я підкреслюю: не накладено, бо накласти може любий дурень) коштів в 6 разів більше, ніж за 100 днів минулого року.
По-перше, я не буду якимсь чином підкреслювати ці 100 днів, бо є президент і 100 днів президента – це 100 днів нової держави. Є 100 днів уряду. І це теж дуже важливо. Я не вважаю, що кожен міністр, віце-прем’єр-міністр повинен святкувати якимсь чином свої 100 днів. Це було б неправильно і, як на мене, то і дивно.

Але за той час, що я працюю, мабуть, це і є той період… Ну, які є показники? Якщо я вам скажу, що за ті 100 днів, які я працюю, до Державного бюджету України надійшло (я підкреслюю: не накладено, бо накласти може любий дурень) коштів в 6 разів більше, ніж за 100 днів минулого року.

Я не хочу сказати, що Антимонопольний комітет зразу, тільки Костусєв з’явився, став працювати в 6 разів краще. Але це, як кажуть, медичний факт.

– А що для цього робили? Ну, руки ж не викручували?

– Руки не викручували, але бізнесу зрозуміло, якщо Антимонопольний комітет під керівництвом Костусєва приймає рішення і накладає штраф, то набагато краще цей штраф платити. Бо ми не приймаємо порожніх рішень, і якщо ми приймаємо рішення, то є дуже велике підгрунття, є дуже велика доказова база для цього. Краще не сперечатися з Антимонопольним комітетом, а виконати наше рішення.

Більше того, накладений штраф дає два місяці на те, щоби штраф був сплачений до Державного бюджету України. Як правило, цих двох місяців не чекають. Пройшов тиждень і кажуть: «Де ж цей папірець? Дайте, ми хочемо сплатити до Державного бюджету».

– Але, з іншого боку, він штраф сплатив, а завтра з мене як зі споживача і з Вас як зі споживача стягнеться у вигляді подорожчання?

– Ні, штраф сплачують тоді, коли щось отримали над – надприбуток. І все це рахується в Антимонопольному комітеті.

Я можу Вам сказати, що зараз ми працюємо, мабуть, з математичною точністю.

– Якщо взяти одну якусь галузь, то де зараз найбільше ця математична точність? Хто вас не слухався раніше, а тепер послухався? На кого «наїхали», що називається?

«Укргазвидобування», «Укртатнафта», «Укрнафта» за те, що вони безпідставно та узгоджено підвищили ціни на скраплений газ, покарані - по мільйону гривень штрафу накладено на кожне це підприємство.
Зараз немає нікого, хто не слухається. Мабуть, це дивно. Якщо у Вас є приклад, наведіть, будь ласка. Мені зараз не згадується такий приклад.

У нас була, наприклад, велика праця стосовно скрапленого і стиснутого газу. Це той газ, на якому працює багато вантажівок. Ці вантажівки возять хліб, молоко та інші такі товари. Зрозуміло, що якщо пального необґрунтовано завищена ціна, то і на те, що перевозиться транспортом, який працює на цьому пальному, буде завищена. І ми по всьому пройшли ланцюжку та наклали штрафи. І це штрафи достатньо нормальні, я сказав би.

От «Укргазвидобування», «Укртатнафта», «Укрнафта» за те, що вони безпідставно та узгоджено підвищили ціни на скраплений газ, покарані - по мільйону гривень штрафу накладено на кожне це підприємство. І головне – це те, що ми припинили це необґрунтоване підвищення ціни на газ, тобто і гроші до бюджету і ціна на пальне знижена. Оце, мабуть, такий приклад реальний.

– Я просто боюся, щоби через місяць знову вони не підняли цю ціну.


– А якщо через місяць знову піднімуть, то ще будуть оштрафовані, і знову.

Якщо б можна було одного разу припинити порушення, взагалі його вже не було б, тоді Антимонопольний комітет рік попрацював би і можна було б вже відпочивати. Але це не так.

– Ні, можна було б йти в мери Одеси відразу.

Ми маємо запитання від слухача.

Слухачка:
Я – позичальник «Укрсиббанку». Кілька років тому я купила в кредит кватиру там. Згідно з угодою, я щороку цю квартиру, ясна річ, страхую. Банк вимагає страхувати тільки в тих компаніях, яких він рекомендує, в яких він впевнений. Як з’ясувалося, цього року у них така компанія тільки одна.


– Коли ж це було?

Слухачка: Це було в п’ятницю.

Чотири найбільших банки України отримали від Антимонопольного комітету рекомендації: припинити цю зухвалу практику. Вони не мають ніякого права нав’язувати вам (позичальнику) страховика.
Дуже добре. Я Вам дуже вдячний. Ви навіть не уявляєте собі, наскільки я Вам вдячний.

Цей банк як й інші ще чотири найбільших банки України отримали від Антимонопольного комітету рекомендації: припинити цю зухвалу практику. Вони повинні припинити, і вони не можуть, не мають ніякого права нав’язувати вам (позичальнику) страховика. Якщо вони це роблять, я Вам обіцяю, що вони будуть покарані.

Я Вам буду дуже вдячний, якщо Ви звернетеся до Антимонопольного комітету, бо коли ми з ними почнемо розбиратися, то вони скажуть: такого не було і щось таке...

Це для мене дуже знаковий дзвінок. Тобто, тут, як за прислів’ям, «А Васька слухає і їсть». Виходить, отримали рекомендації. Всі представники, від цього банку теж були, сказали: все, ми приймаємо, безумовно буде виконано. Безумовно. А я чую, як безумовно. Ну що ж, будемо розбиратися…
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

XS
SM
MD
LG