Доступність посилання

ТОП новини

Виповнюється 10 років від зникнення Георгія Гонгадзе


Сьогодні в Києві і Львові проводять акції пам’яті Георгія Гонгадзе, а також пам’яті всіх загиблих журналістів, які громадськість щорічно організовує 16 вересня, у день зникнення Гонгадзе.

У Києві у Володимирському соборі під вечір пройде панахида в пам’ять про журналістів, які загинули через свою професійну діяльність.

Увечері відбудеться й традиційна акція на майдані Незалежності «Прийди і засвіти свічку пам’яті», де журналісти, громадські активісти та громадяни вшанують пам’ять Гонгадзе та інших загиблих журналістів. Після мітингу планується хода на вулицю Банкову до Адміністрації Президента з вимогами до влади.

У Львові акція розпочнеться ввечері мітингом біля пам’ятника Шевченкові і продовжиться походом до Дерева пам’яті на проспекті Свободи.

Також упродовж дня журналістські та громадські організації проводять у Києві прес-конференції та круглі столи за темами: «10 років по тому – вбивство Георгія Гонгадзе не розкрите», «10 років після смерті Георгія Гонгадзе: чи виборола Україна свободу слова?», «10 років без Гонгадзе: уроки для України».

Журналіст Георгій Гонгадзе, засновник інтернет-видання «Українська правда», зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлене тіло без голови, яке, за висновками експертів, могло належати журналістові.

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у виконанні вбивства Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС України – Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича, – і засудив їх до позбавлення волі строком від 12 до 13 років. Іще один обвинувачений, колишній начальник цього департаменту Олексій Пукач, перебував у розшуку з 2005 року і був затриманий 21 липня 2009 року.

14 вересня 2010 року прес-служба Генеральної прокуратури заявила, що досудове слідство у кримінальній справі за обвинуваченням колишнього генерала міліції Олексія Пукача у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе закінчується. За даними Генпрокуратури, слідство встановило, що замовником цього злочину був тодішній міністр внутрішніх справ України, Юрій Кравченко, нині покійний.

Організації журналістів закликають відновити встановлення замовників убивства Гонгадзе

Міжнародна федерація журналістів, Британська спілка журналістів, Фундація Гонгадзе та Інститут масової інформації закликають українську владу відновити розслідування щодо встановлення замовників убивства журналіста Георгія Гонгадзе, повідомила сьогодні виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

«У зв’язку з 10-ми роковинами трагічної смерті Георгія Гонгадзе ми ще раз закликаємо владу переглянути та відновити розслідування справи про замовників вбивства Гонгадзе, гарантувати притягнення до суду замовників цього злочину, порушити кримінальну справу стосовно найвищих посадових осіб, які спеціально перешкоджали слідству», – процитувала вона текст заяви на прес-конференції в Києві.

Організації також закликають владу унеможливити переслідування та насильство над журналістами в Україні. Вони висловлюють занепокоєння тим, що справжні замовники вбивства можуть піти від відповідальності, а плівки майора Миколи Мельниченка так ніколи і не допоможуть з’ясувати всі обставини вбивства Георгія Гонгадзе, мовиться в заяві.

Замовником убивства Гонгадзе був не тільки Кравченко – адвокат

Адвокат дружини загиблого журналіста Георгія Гонгадзе Мирослави Валентина Теличенко висловила сьогодні переконання, що в справі Гонгадзе тодішній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко був не єдиним замовником убивства.

Вона нагадала під час міжнародної конференції «10 років по тому – вбивство Георгія Гонгадзе не розкрите: пошук нових шляхів боротьби з безкарністю», що, за версією Генеральної прокуратури, єдиним замовником убивства Гонгадзе є нині покійний Кравченко.

За її словами, вона переконана, що така версія «мало ймовірна». На її думку, оскільки Кравченко та Гонгадзе не були знайомі, то й підстав у міністра замовляти вбивство журналіста не могло бути. Тому, вважає Теличенко, мали б бути й інші замовники, і Кравченко не міг бути єдиним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG