Доступність посилання

ТОП новини

ООН радиться, як запобігти харчовій кризі


Прага – Міжнародна організація, що працює під егідою ООН, провела спеціальне засідання, яке мало на меті знайти способи попередження світової харчової кризи. На тлі зростаючих цін на продукти харчування у світі, Продовольча та сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй на нараді в Римі шукала можливостей, як попередити голодні бунти та інші проблеми, які викликала продовольча криза, що сталася два роки тому.

Стрілка барометру Продовольчої та сільськогосподарської організації почала вказувати на бурю. Ïї щомісячний індекс цін на продукти харчування підскочив на чверть у порівнянні з початком 2009 року. Найбільше від зростання цін страждають люди в країнах, що розвиваються, де витрати на продукти харчування є основними у родинах.

Голодні бунти вже прокотилися Мозамбіком. Вони нагадали про масові заворушення, які спричинили високі ціни на продукти харчування два роки тому.

Але експерти говорять, що нині ситуація набагато краща, ніж два роки тому. Лорін Сімон, експерт французької компанії «Strategie Grains», яка займається дослідженням ринку зернових, говорить, що харчові запаси є набагато більшими, та й урожай очікується на високому рівні.

«Спад у глобальному виробництві відбувся практично лише за рахунок Росії та України. Але в Європейському Союзі ситуація з виробництвом є пшениці є практично стабільною. У Сполучених Штатах невеличке зростання. Але найголовніший чинник – це вищі запаси», – каже Сімон.

Що за російською забороною на експорт зерна?

На нараді в Римі йшлося і про російську заборону на експорт зерна, яка набула чинності минулого місяця. За оцінками експертів, ця заборона є однією з головних причин зростання світових цін на зернові. Росіяни ж кажуть, що на крайні заходи їх змусили несприятливі погоді умови, коли значна частина врожаю була знищена посухою та пожежами.

«Ми втратили майже третину очікуваного врожаю. Але ми матимемо від 62 до 65 мільйонів тонн. Враховуючи рекордні запаси (а це, згідно зі статистичними даними, близько 26 мільйонів тонн), ми матимемо достатньо для того, щоб задовольнити власні потреби. Експорт заборонений», – так пояснив дії свого уряду президент російської Зернової ради Аркадій Злочевський

Тим часом, урожай у Казахстані очікується на 40% менший, ніж минулого року, в Україні на 15%.

Заборона на експорт, яку запровадили близько 40 країн під час минулої кризи, спричинила драматичне зменшення запасів.

ООН закликає не допустити повторення сценарію, який спричинив збільшення кількості голодуючих у світі.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

XS
SM
MD
LG