Доступність посилання

ТОП новини

Неофіційна заборона на експорт українського зерна продовжує діяти?


Київ – В Українській зерновій Асоціації підтримують або повну заборону, або введення квот на експорт зерна, але представники експортерів закликають владу зробити це цивілізовано і не заважати відправці вже законтрактованих партій зернових.

В українських портах уже декілька днів стоять навантажені зерном кораблі, але Державна митна служба України продовжує блокувати їхню відправку у пункти призначення.

Щодня через перешкоди митної служби компанії-експортери втрачають сотні тисяч доларів, повідомляють в Українській зерновій Асоціації.

Митники перевіряють зерно, яке вже перевірила Державна інспекція

За інформацією асоціації, митники беруть зразки зернових на якісь додаткові аналізи. Хоча експортоване зерно вже має відповідні міжнародні сертифікати якості Державної інспекції з контролю якості сільгосппродукції, розповідає директор інспекції Сергій Поєдинок. Він підтверджує, що згідно з законом саме інспекція є єдиним органом, який має право перевіряти якість експортованого зерна.

«Те зерно, яке відвантажене на експорт, воно вже має сертифікати якості, – каже Поєдинок. – Ці сертифікати мають міжнародний зразок, і їх визнає увесь світ». Для надання таких експертних оцінок у державній інспекції є 20 лабораторій відповідного рівня. У держмитниці таких лабораторій немає.

Але у митній службі свої дії пояснюють, посилаючись на законодавство України, яке дозволяє їм додатково перевіряти якість експортованої продукції. Крім того, за висновками Департаменту аналітичної роботи Державної митної служби, які отримало Радіо Свобода, значне збільшення обсягів експорту зерна супроводжується непоодинокими випадками порушення законодавства України з митної справи. Отже, зазначається у висновку, митні органи України зобов’язані забезпечити належний рівень контролю за дотриманням закону.

Трейдери погоджуються на цивілізоване припинення експорту

Профільний віце-прем’єр Віктор Слаута вже заявляв, що ніяких вказівок на обмеження експорту від уряду не було. Навіть якщо Україна офіційно не обмежує експорт, треба прибрати всі штучні перешкоди, які заважають виконувати контракти, говорить президент Української зернової асоціації Володимир Клименко.

«Треба ухвалювати якісь рішення – нехай навіть і обмежувати, квотувати експорт або заборонити зовсім, – наголошує президент Української зернової асоціації. Але перебувати в ситуації, коли компанії несуть повні збитки, більше не можна». Також експерт зазначає, що зупинка експорту не повинна застосовуватись до вже законтрактованого і готового до відправки зерна.

Нині дощі, засуха й пожежі спричинили хаос на ринку зернових України, Росії та Казахстану. Росія й Казахстан уже припинили свій експорт. Але Україна є членом СОТ і не може так просто обмежити експорт зерна без офіційного попередження.

Володимир Клименко побоюється, що після офіційного обмеження експорту може повторитися ситуація 2006 року. Коли, за його словами, експорт зерна був зупинений спеціально для того, щпб Державний аграрний фонд зміг купити необхідну кількість зерна для внутрішнього вжитку України. Але тоді, говорить Клименко, Аграрний фонд зерна так і не купив, а зернотрейдери понесли збитки у розмірі 100 млн. доларів.

В Аграрному фонді України повідомляють, що Міністерство аграрної політики і фонд уже звернулись до зернотрейдерів із проханням розглянути можливість закупівлі державою по середній ринковій ціні 1 млн.тонн зерна.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG