Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові активно контрагітують


Харків – Місцеві вибори на Харківщині супроводжує активна контрагітація. Виборчі штаби кандидатів на посаду міського голови не шкодують грошей на телевізійні ролики, де в негативному світлі зображені їхні конкуренти. Чорний піар під час нинішньої виборчої кампанії політологи називають більш толерантним, аніж раніше, однак зауважують, що в кризові часи ця технологія не надто дієва.

«Гумористичний» мюзикл про пана Савакова – яскравий приклад «чорних» політтехнологій, до яких вдаються харківські політики під час цьогорічної виборчої кампанії. У відеоролику головний герой прагне лише самозбагачення і тому не проти співпрацювати з конкуруючими політичними силами.

Аваков: Вітаю, хазяйко!
Тимошенко: Арсен, хто це ховається за твоєю спиною?
Аваков: Це мій запасний аеродром.
Ющенко: Юліє Володимирівно, залиште нас, я хочу наодинці поспілкуватися зі своїм старим другом.
Тимошенко: Був ваш – став наш!
Ющенко: Юліє Володимирівно, заберіть руки від нашого соратника.

Цьогорічна виборча кампанія не оригінальна – експерт

У Харкові виборча кампанія цього року значно багатша на засоби впливу, проте не оригінальна, вважає політолог Ігор Поліщук. Наприклад, ідею із використанням образу Штірліца, який подумки обирає кандидата, харківські політтехнологи перебрали у російських колег. Найближчим часом Ігор Поліщук прогнозує викид компромату, тобто оприлюднення інформації, яка може дискредитувати учасників виборчих перегонів. Водночас використання чорного піару в нинішніх економічних умовах експерт вважає взагалі неефективним.

«Це така шоузація виборчого процесу. Як правило, це спрацьовує у спокійній, стабільній ситуації, коли люди ситі і хочуть видовищ. А коли люди голодні і задавлені життям, такі технології мають набагато менший ефект», – розповів Ігор Поліщук.

«Вчорашнім днем» називає чорний піар і голова Харківської облдержадімінстарції, в минулому міський голова – Михайло Добкін. Утім, визнає: до таких технологій вдається і його команда.

«Насправді, це просто супровід. Це фон, якій підігріває інтерес до тієї чи іншої персоналії. Ми самі вміємо контрагітувати, причому намагаємось це робити з гумором», – відповів Михайло Добкін на запитання Радіо Свобода.

Незабуте старе

Телевізійна атака на виборця не нова як для Харкова, так і для України в цілому. Наприклад, на виборах у 2006-му році недоліки одного з кандидатів та його помічника викривали двоє сатиричних персонажів – таргани Міша та Геша, які бавилися сильнодіючими білими та блакитними пігулками.

Цього року серед засобів контрагітації також роздача листівок без вихідних даних. Така агітація в Україні заборонена, але відповідальність за неї, за словами експертів, не передбачена.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG