Доступність посилання

ТОП новини

Підприємці погрожують страйком і безстроковими акціями протесту


2,5 тисячі підприємців вимагали у Львові відставки Кабміну, 25 жовтня 2010 року
2,5 тисячі підприємців вимагали у Львові відставки Кабміну, 25 жовтня 2010 року

Львів – Понад дві тисячі львівських підприємців на мітингу в понеділок вимагали від Президента відхилити проект Податкового кодексу і відправити у відставку уряд Миколи Азарова. Підприємці Львова висловили свою солідарність із колегами інших українських міст, які також протестують проти податкового тиску. У Львові провели мобільний марафон із Луганськом, Сєверодонецьком та Кримом.

Проти ухвалення нового Податкового кодексу і за відставку уряду Микола Азарова протестували переважно підприємці, які на базарах Львова та області мають крамнички чи ятки. До учасників протесту приєднались і львівські таксисти.

Усі вони в один голос заявляють, що новий Податковий кодекс у тому вигляді, в якому його у першому читанні ухвалила Верховна Рада, зруйнує 4 мільйони дрібних підприємців, які працюють за спрощеною системою оподаткування. Частина перейде у тінь, а іншій доведеться припиняти своє підприємництво.

Під загрозою опиняється і невеличка крамничка львів’янки Марії Михайлів. Для жінки цей власний бізнес – єдина можливість заробити на життя. «Мені уже 50 років, хто мене візьме на роботу?..» – журиться вона.

Новий Податковий кодекс сприятиме безробіттю

Андрій Якимів, який займається консультаційним бізнесом, вважає, що новий Податковий кодекс сприятиме безробіттю, бо чимало підприємців не витримають податкового навантаження. Адже це додаткові півтори тисячі гривень на місяць податку, ще 310 гривень зі своїх прибутків потрібно віддати у Пенсійний фонд. Загалом це майже 2 тисячі гривень, а чимало дрібних підприємців мають не більший чистий заробіток.

А таксистів хочуть зобов’язати встановити спеціальні касові апарати (окрім лічильників, які уже є, вони вибивають чек пасажирові).

За словами Андрія Якиміва, чимало запропонованих норм не тільки не сприятимуть розвиткові підприємництва, а й знищать його.

Підприємець Олег Мацех, чия стоматологічна компанія перебуває на загальній системі оподаткування, каже, що його інтереси теж зачіпає проект Податкового кодексу. Бізнесмен співпрацює із 40 торговими агентами, які сплачують єдиний податок. Завдяки цьому він може утримувати ціну на обладнання і виплачувати людям гроші за контрактом. Згідно з новим кодексом, цих людей підприємець змушений взяти на зарплату, а це означає, що доведеться сплачувати більші податки і різні виплати. Відтак він підніме ціну на стоматологічне обладнання.

«Підприємці уже будуть сплачувати не 200-300 гривень, а я замість них буду сплачувати близько 3 тисяч гривень у пенсійний, соціальний фонди. Тому я змушений буду підняти ціни на вартість послуг, на обладнання. Відповідно зростуть ціни у стоматологічних кабінетах десь у півтори раза», – зазначає Олег Мацех.

Азаров заспокоює, а підприємці не вірять

Тим часом Прем’єр-міністр Микола Азаров каже, що не бачить причин для протестів підприємців. За його словами, новий Податковий кодекс не позбавить роботи 4 мільйонів підприємців. Адже суть документа в тому, щоб у державі були низькі податки і їх сплачували всі.

Однак аргументи керівника уряду аж ніяк не заспокоїли приватних підприємців, які наполягають на тому, щоб змінити норми податкових і соціальних нарахувань. А якщо ж влада до них не дослухається, то представники малого і середнього бізнесу обіцяють масові безстрокові акції протесту по усій державі і розпочнуть «податковий страйк».
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG