Доступність посилання

ТОП новини

Податок з Інтернет-торгу


Ухвалення проекту Податкового кодексу в його нинішньому вигляді ускладнить Інтернет-продаж, стверджують учасники цього бізнесу. Згідно з проектом документа, Інтернет-магазини мають перейти з єдиного податку на загальну систему оподаткування.

Представники он-лайн торгівлі вимагають, щоб їм залишили податкові пільги. За їхніми словами, якщо в цій сфері запровадять загальне оподаткування, на ринку зростуть ціни, а Інтернет-магазини підуть у тінь.

Інтернет-торгівля України представлена переважно великою кількістю маленьких магазинів, говорять фахівці. Адже магазин – це просто сайт, тобто, невеличка програма, яка не вимагає великих людських ресурсів чи фінансування. За цим сайтом, як правило, стоїть мікробізнес - одна, дві або три людини. Тож ці зміни вдарять саме по великій кількості малих підприємців, зазначають представники Інтернет Асоціації України. А це, в свою чергу, створить умови для монополізації ринку, тобто захоплення його кількома великими гравцями.

Одна з головних переваг Інтернет-магазинів – відносно дешева ціна товару і його широкий асортимент. Якщо перевести Інтернет-торгівлю на загальну систему оподаткування, навряд чи це наповнить державний бюджет, але неодмінно призведе до підвищення цін, зазначає Олександр, консультант віртуального зоомагазину. « Ціни і так будуть підвищуватися. Товар дорожчає. А якщо податки зроблять суворішими, ціни неминуче поповзуть ще вгору. Може, взагалі деякі Інтернет-магазини закриються. Я за те, щоб уряд направляв ці гроші у потрібне русло, але ж такого не буде! Я більш ніж переконаний, що ці кошти спрямовуватимуться на латання дір у бюджеті», - каже він.

Податок буде. Чи платитимуть його?


Інтернет-магазини мають бути на загальному оподаткуванні, вважає народний депутат від Партії регіонів, голова підкомітету парламентського комітету з питань податкової та митної політики Олег Царьов. Він не бачить підстав, за якими он-лайн-торгівля має отримати преференції. «Ну почекайте, хіба можна порівняти Інтернет-магазини із бабусею, яка стоїть на базарі й торгує насінням? Податки хто платитиме? Я взагалі вважаю, що магазинів за формою приватного підприємства зі сплатою єдиного податку бути не може. Повинно бути нормальне оподаткування із ПДВ. Зрозуміло, що під податок на прибуток вони не потраплять, тому що обіг у них буде меншим, ніж належить. Знімаємо податок на прибуток із малого бізнесу (знімаємо в новому Податковому кодексі), але ПДВ треба платити!» - переконує депутат.

Екс-голова Держкомпідприємництва, а нині опозиційний депутат Ксенія Ляпіна вважає, що зміна податку зачавить Інтернет-комерцію. Половина он-лайн магазинів припинять свою діяльність, решта буде обходити закон. Якщо і нині Інтернет-торговці, які перебувають на спрощеній системі, податки платять кволо, то на загальній системі взагалі цього робити не будуть. «Будуть намагатися просто приховати свою діяльність, обсяги реалізації впадуть… Але питання стягування з них ефективного податку - це питання податкового адміністрування і вміння його належним чином організувати. На жаль, у кодексі воно ніяк не вирішується, тобто кодекс не містить реформу в цій сфері. Він посилює повноваження Податкової, перетворює її на орган слідства, але не дає інструментів контролю», - говорить Ляпіна.

Будь-які спроби влади обкласти суворими податками малий бізнес зазнають фіаско, адже підприємці знайдуть спосіб уникнути фіскальних лещат, переконує Сергій Терьохін, народний депутат, член парламентського комітету з питань податкової та митної політики. «Ви продаєте автомобіль, який є в Україні, для того, щоб купити його в Інтернеті, Вам мають заплатити гроші на, скажімо, поштову скриньку. Якщо ця скринька в Україні, то податки будуть стягуватися. А якщо, наприклад, на Кіпрі, то оподаткування не буде. І поки Вас не спіймала Податкова служба України, або країни, де міститься скринька, Ви себе почуваєте просто грандіозно».

Інтернет-магазини Європи: все не так просто


Інтернет-комерція у країнах Європейського Союзу
оподатковується так само, як і традиційна торгівля. Її особливості полягають хіба що в тому, що, скажімо, товари чи послуги Інтернет-магазину, базованого у Люксембурзі, будуть дешевші за аналогічні речі у Бельгії чи Нідерландах. Причина - у податку на додану вартість: у Люксембурзі він складає 15 відсотків, у Франції – 19,6, а у Бельгії – 21 відсоток. При цьому, цей податок сплачується не за нормами держави, де мешкає покупець, а за законами країни, де зареєстрований Інтернет-магазин, розповідає брюссельський кореспондент Радіо Свобода Віталій Єреміца.

Скажімо, у Франції з боку податківців лунає чимало нарікань на численних представників інтернет-комерції. Великі мультинаціональні фірми, на кшталт Google чи Amazon, що мають американське походження, створюють європейські філіали саме там, де податки нижчі. У тому ж Люксембурзі чи Ірландії, наприклад. Крім того, щоб платити менше податків, представники вдаються до такого традиційного способу, як декларація мінімального прибутку. Скажімо, Amazon Europe тільки у Франції нині має обіг сумою 930 мільйонів. Тим часом, цей люксембурзький холдинг декларує тільки 25 мільйонів, як витрати на логістику. І такий крок – повністю у рамках закону. Таким чином, згідно зі звітом за минулий рік, французькі експерти визначили, що країна втратила близько 400 мільйонів євро, що мали б надійти від різних представників комерції в інтернет-мережі.

Тим часом, втрати через ці, поки що законні, способи уникнення від оподаткування, будуть поступово зменшуватися, каже в інтерв’ю Радіо Свобода Седрік Форе, експерт з податкових питань дослідницького центру Greenwich consulting. На його думку, частина цієї проблеми буде вирішена вже найближчими роками, бо планують встановити оподаткування товарів та послуг з інтернету за правилами країни, де мешкає клієнт. Наразі над гармонізацією оподаткування інтернет-комерції у Євросоюзі працюють у багатьох європейських установах.

Дешевша ціна, більший вибір та зручніша доставка – поки що

Чотири з п’яти українських користувачів всесвітньої мережі здійснили торік бодай одну он-лайн-покупку, зазначають фахівці. Загалом, дві третини населення України хоч раз придбали товар через Інтернет.

І це не дивно, покупка в мережі – це дешевша ціна, більший вибір і зручніша доставка, каже член Інтернет Асоціації України Сергій Рачинський. «В Інтернеті ти маєш відгуки людей, які купили цей чи подібний товар, також можеш спиратися на думку тих, хто користувався послугами саме цього магазину. Прочитавши відгуки, ти вже розумієш, на що ти можеш розраховувати і чого очікувати, який рівень сервісу, яка якість товарів у тому чи іншому магазині». Іншою, надзвичайно важливою послугою є порівняння. Клієнт таких магазинів з легкістю може порівняти функціональність різних товарів або ціни на них у різних магазинах.

Офіційно в Україні працюють 3 тисячі віртуальних магазинів. Нелегально - мінімум утричі більше. Податківці підрахували, що обіг ринку он-лайн торгівлі за минулий рік склав майже 1 мільярд доларів. Експерти прогнозують, що у цьому році приблизно 7,5% (відсотків) обсягу української роздрібної торгівлі припаде на покупки в світовій павутині. Особливо, якщо ціни там залишаться нижчі, ніж у звичайних магазинах.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG