Доступність посилання

ТОП новини

Польща і Росія зміцнюють стратегічну співпрацю


(архівна фотографія) Міністри закордонних справ Польщі та Росії, Сікорський (зліва) і Сергій Лавров, 2 вересня 2010 року
(архівна фотографія) Міністри закордонних справ Польщі та Росії, Сікорський (зліва) і Сергій Лавров, 2 вересня 2010 року

Варшава – Сьогодні у Варшаві відбулося засідання польсько-російського комітету з питань стратегії співпраці. У роботі цього комітету взяли участь міністри закордонних справ Польщі та Росії. Обидва міністри наголошували на значному покращенні польсько-російських стосунків й обіцяли надалі їх поглиблювати. Шостого грудня до Польщі має прибути президент Росії Дмитро Медведєв.

Коментуючи візит керівника МЗС Росії Сергія Лаврова до Польщі, польські оглядачі наголошують на винятковій активності польсько-російських дипломатичних стосунків упродовж поточного року.

Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров цього року вже втретє відвідує Варшаву. Причини цієї інтенсивної співпраці пояснив голова польського зовнішньополітичного відомства Радослав Сікорський. У промові для медіа він наголосив, що хоча поляки все ще переживають наслідки смоленської катастрофи, трагедія не стала перешкодою для взаємин із Росією.

«Те, що ми так часто зустрічаємося й узгоджуємо різні корисні для наших народів справи, свідчить про зрілість польсько-російських стосунків, не дивлячись на потрясіння», – зауважив Сікорський.

Компліменти як знаряддя великої політики


Польський та російський міністри головували під час засідання двосторонньої комісії, що обговорювала найважливіші питання у взаєминах між двома країнами. Під час роботи комісії йшлося про торгово-економічні відносини між двома країнами, про співпрацю з Європейським Союзом та культурний обмін.

Сергій Лавров висловив задоволення з приводу укладення нового польсько-російського газового договору до 2022 року. Він наголосив, що цей договір визначатиме стратегію стосунків двох держав в енергетичній галузі. Російський міністр повідомив, що тільки впродовж першого півріччя цього року товаробіг між Росією та Польщею зріс на 40 відотків й становить 14 мільярдів доларів. Такі показники Сікорський вважає «приводом до великого задоволення».

Міністри говорили про прагнення двох країн ввести спрощений візовий режим між Польщею та Калінінградською областю Росії. Лавров подякував полякам за підтримку російських старань домогтися безвізового режиму з ЄС.

Як запевнили міністри, з метою поглиблення двостронньої співпраці у Польщі та в Росії будуть створені «Центри діалогу та взаєморозуміння». Крім того, Польща і Росія мають намір інтенсифікувати обмін молоддю.

Підсумовуючи засідання польсько-російського комітету, Сергій Лавров зазначив: «Можна вкотре сказати, що потенціал нашої співпраці велетенський і дві сторони готові використовувати цей потенціал в інтересах наших громадян».

Під час нинішнього візиту керівник МЗС Росії не скупився на компліменти польській стороні. Як зазначають польські оглядачі, сьогодні Росія зацікавлена в якнайліпших стосунках із Польщею. Мовляв, покращення взаємин із поляками росіяни представлятимуть як приклад їхньої відкритості на співпрацю із західними партерами, а також як доказ модернізації Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG