Доступність посилання

ТОП новини

«За столиком без диму». Ще суворіші обмеження для курців столиці


З наступного року в київських кафе, барах і нічних клубах куритимуть тільки в спеціальних закритих приміщеннях без столиків або (якщо погода дозволяє) на літніх майданчиках. Таке рішення готують у комісіях Київради. Противники пропозиції нагадують, що зали для курців у кафе та інших подібних закладах уже є. Але ініціатори рішення вважають, що цього недостатньо.

Якщо Київрада запровадить суворіші обмеження на куріння, то кав’ярні чи ресторани, де можна буде курити всередині, залишать тільки на околиці. А в решті подібних закладів подиміти за столиками заборонять. Тим, кому не під силу обійтися без цигарки, доведеться або йти на вулицю або до курилки – окремого приміщення, дим з якого не потраплятиме всередину, розповів один із ініціаторів рішення про суворіші обмеження, секретар комісії з питань сім'ї, молоді та спорту Київради Віктор Гринюк.

«Це має бути якесь відокремлене приміщення з гарною вентиляцією, з нормальною витяжкою, де людина, яка хоче курити, – хай собі курить. Але ті хто не курять, щоб вони тим димом і смородом не дихали. З технічної точки зору, в цьому проблем немає і я не думаю, що то такі великі витрати», – поінформував Віктор Гринюк.

Рестораторів стимулюватимуть пільгами

Нинішній розподіл у кав’ярнях на різні зали не захищає від диму тих, хто не хоче його вдихати. Як наслідок, стають курцями усі відвідувачі, стверджує
Віктор Гринюк.

«Вийшло на практиці так, що той, хто курить, і той, хто не курить, сидять на відстані метра чи півтора. Тобто я, зайшовши до ресторації з’їсти тарілку борщу, упродовж десяти хвилин, доки я його їм, маю дихати тим смородом цигарок», – сказав Віктор Гринюк.

Нова ініціатива столичної влади обмежити куріння у громадських місцях навряд чи знайде розуміння серед рестораторів, вважає колишній PR-менеджер одного з київських ресторанів Вікторія. Власники кав’ярень, ресторанів, нічних клубів несумлінно виконують навіть попередні рішення міської влади – про відокремлення двох приміщень – для курців і некурців. А ще серйозніші обмеження виконуватимуть ще гірше, прогнозує Вікторія.

«Відсоток людей, які курять, набагато більший, ніж ті, на жаль, які не курять. Тому місця для некурящих найчастіше є пустими. З точки зору маркетингу, вводити окреме місце, де люди будуть стояти й курити, не є вигідно. Тому що людина, яка приходить, вона хоче присісти, розслабитися і отримати задоволення, в тому числі й від кави з цигаркою. Тому я думаю, що це не реально виконати», – зауважила Вікторія.

На нововведення щодо обмеження куріння кав’ярням запропонують погодитися добровільно, кажуть ініціатори. Стимулюватимуть їх пільгами від київської влади. Йдеться про преференції стосовно вуличної реклами закладів, а також можливе зменшення сум місцевих зборів. Щоправда, усе це на рівні пропозицій.

Антитютюнові ініціативи – підготовка до Євро-2012

Нові правила з обмеження куріння мають запрацювати у Києві до чемпіонату Європи з футболу 2012 року, сподіваються натхненники ініціативи. У Харкові теж здійснюють антитютюнову підготовку до Євро-2012 – за затяжку в громадському місці (наприклад, у тому ж кафе) доводиться розплачуватися штрафом, стверджує тамтешня міліція.

Від початку цього року харківські правоохоронці склали понад 4,7 тисяч адміністративних протоколів про куріння у заборонених місцях. Між тим у 2009 штрафи сплатили лише 172 людини, повідомляє харківська кореспондентка Радіо Свобода.

Як повідомили у прес-службі харківського обласного управління внутрішніх справ, перед тим, як скласти протокол, міліціонери спочатку попереджують курця. І лише якщо людина не реагує, і не гасить цигарку, складається протокол про адміністративне порушення. У разі відсутності документів, що посвідчують особу, курцю пропонують пройти до райвідділу міліції. Складений протокол потім передають до спеціальної комісії при міськвиконкомі. Сума стягнення за це – від 17 до 170 гривень.

Польський «антитютюновий» закон набув чинності два тижні тому

У Польщі, яка є співорганізатором Євро-2012, починаючи з 15 листопада цього року, залишилося зовсім небагато місць, де можна безкарно курити, повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Варшаві. Згідно з новим «антитютюновим» законом, зовсім заборонено курити у школах, лікарнях, на стадіонах, у громадському транспорті, на зупинках громадського транспорту, в клубах і на дискотеках. У кав’ярнях курити можна тільки в ізольованих кімнатах з хорошою вентиляцією.

Штраф для курців-порушників – 125 євро. Ще більше покарання для власників подібних закладів, якщо вони нехтуватимуть вимогами стосовно куріння. Такого підприємця можуть покарати санкцією у 500 євро.

Польські прихильники антитюнового законодавства на закиди скептиків відповідають, що поляки до нового закону звикнуть так само, як призвичаїлися до заборони розпивати в громадських місцях алкогольні напої. Мовляв, сьогодні у Варшаві не побачиш перехожого з розкоркованою пляшкою пива.

Щоб спробувати оцінити, наскільки ефективними виявляться суворіші обмеження на куріння у кав’ярнях, можна прогулятися по одному з міських парків, підійти до будь-якої зупинки громадського транспорту в будь-якому місті України або школи. Адже і в парках, і на зупинках, і біля шкіл курити вже заборонили (штраф від 17 до 85 гривень). Підійшовши до них, можна відразу пересвідчитися, наскільки сумлінно виконується вимога.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG