Доступність посилання

ТОП новини

Азаров каже, що виконав і перевиконав


Микола Азаров
Микола Азаров

Київ – Прем'єр-міністр України Микола Азаров вважає, що уряд в 2010 року домігся кращих макроекономічних показників, ніж прогнозувалося. Про це він заявив у середу на засідання уряду. Натомість, опозиція звинуватила голову уряду у маніпулюванні економічними показниками. А експерти серед найбільших прорахунків уряду у нинішньому році назвали стрімке збільшення державного боргу.

Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що його уряд виконав завдання на 2010 рік. Більше того, за словами прем’єра, плани щодо основник економічних показників, навіть, перевищено:

«У 2010 році ми планували ріст ВВП приблизно 3,7%, фактично ми рік закінчимо зі значно вищим показником – більше 4%. Інфляція при прогнозі 13,1 відсотків фактично за підсумками року не перевищить рівень 9 відсотків. Середньомісячна заробітна плата. Ми планували її у сумі 2 тис. 245 грн., а в листопаді вона вже перевищена і складає 2 тис. 353 грн. Це свідчить про реальність наших прогнозів», – запевнив Азаров.

Вперше за всю історію України знизилася середня заробітна плата – Соболєв

Утім, опозиція не вірить, що прем’єр зобразив справжню економічну картину. Микола Азаров називає не всі цифри, що змальовують економічну ситуацію в країні, а названий рівень інфляції не відображає реального темпу зростання споживчих цін, зазначив голова опозиційного уряду, народний депутат з фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергій Соболєв.

«Дивно, як за підсумками року могла зрости середня заробітна плата, якщо за підсумками останніх 3 місяців, вперше за всю історію України, було падіння середньої заробітної плати, що засвідчено статистичними даними цього ж уряду. Якщо вести мову про рівень інфляції, то найкращим показником буде похід будь-якого громадянина до крамниці або на ринок», – каже Соболєв.

Реальна інфляція 15 відсотків – Соскін

А директор інституту трансформації суспільства Олег Соскін звинуватив Кабінет Міністрів та Миколу Азарова у перекручуванні реальних економічних показників. Інфляцію не дорахували, внутрішній валовий продукт приписали, а середньою заробітною платою на рівні 200 євро, взагалі немає чого хизуватися, каже експерт.

«Якщо ми порівняємо динаміку цін на споживчому ринку, то побачимо, що мінімум 15 відсотків інфляція. А за нашими розрахунками реального росту ВВП у цьому році не було. Були здійснені зовнішні і внутрішні запозичення – 120 мільярдів гривень. За рахунок цього і показане це міфічне зростання ВВП. І останнє, я би Азарову пообіцяв, щоб він жив на ту середню заробітну плату», – зазначив Соскін.

Крім того, експерти звернули увагу на те, що протягом 2010 року державний борг України зріс з 36 млрд. доларів до 55 млрд. доларів. Ще одним з прорахунків чинного Кабінету Міністрів експерти вважають збільшення грошової маси, за відсутності зростання у реальному секторі економіки.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG