Доступність посилання

ТОП новини

Частина коштів, виділених на Євро-2012, йде в офшори – Тимошенко


Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

Київ – Колишній Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко звинувачує уряд Миколи Азарова у привласненні частини бюджетних коштів. Тимошенко передала до Генпрокуратури заяву про завищення удвічі кошторису робіт із реконструкції столичного НСК «Олімпійський». Про це вона повідомила напередодні після чергового допиту у прокуратурі. Натомість у Партії регіонів такі дані спростовують і пояснюють, що в заплановані 4,5 мільярди гривень входить не лише реконструкція стадіону, але й розвиток прилеглих об’єктів, які експлуатуватимуться під час чемпіонату.

30 грудня екс-прем`єра Юлію Тимошенко вже вдев`яте за грудень допитували у Генеральній прокураті – у справі про нецільове використання бюджетних коштів. Однак і Юлія Тимошенко у відповідь не мовчить. За її словами, на кожному бюджетному проекті нинішня влада нібито заробляє до 30% «відкатів». Для прикладу наводить фінансування реконструкції столичного НСК «Олімпійський».

Екс-прем’єр нагадує, що за її головування в уряді вартість проекту затвердили на рівні близько 2,1 мільярдів гривень. Причому Юлія Тимошенко напередодні заявила, що кошторис затверджували вже з урахуванням нового курсу гривні.

«Як екс-прем’єр-міністр я стверджую, знаючи дуже добре об’єкт НСК «Олімпійський», що для того, щоб його побудувати, достатньо 2 мільярдів гривень, 4,5 мільярди не потрібно. Я доводжу до відома Генпрокуратури, що половина грошей, які виділяються на Євро-2012, йдуть на приватні офшорні рахунки, виводяться на Кіпр і інші офшорні зони. І як наслідок, бюджет позбавляється таки грошей», – додає вона.

Проект реконструкції стосується не лише стадіону

Уряд Миколи Азарова збільшив вартість реконструкції НСК «Олімпійський» у серпні – до 3 мільярдів гривень. Водночас віце-прем’єр Борис Колесніков ще тоді не виключав можливості подальшого зростання вартості проекту. За його словами, максимальні видатки не перевищать 4,5 мільярдів гривень.

У Партії регіонів звинувачення у зловживаннях відкидають, а наміри Кабміну пояснюють необхідністю реконструювати не лише стадіон, але й прилеглі до нього об’єкти, які експлуатуватимуться під час чемпіонату.

«Нехай Тимошенко подивиться, з чого ці 4,5 мільярди складені. Половина цієї суми – витрати на міську комунальну власність, те, що потім залишиться місту: на котельню, дороги, «розв’язки». Вони стадіону як спортивної споруди взагалі ніяк не стосуються, але потрапили до загального кошторису. Таким чином, завдяки Євро розвивається інфраструктура Києва», – зазначає у коментарі для Радіо Свобода голова парламентського підкомітету з питань підготовки та проведення Євро-2012, нардеп від Партії регіонів Олександр Зац.

У попередньому уряді планували вкластися у 3 мільярди

За словами колишнього міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Юрія Павленка, хоч за прем’єрства Юлії Тимошенко уряд і затвердив на реконструкцію «Олімпійського» кошторис у 2 мільярди гривень, існувала ще одна цифра – 3,2 мільярди гривень. Ця сума – результати будівельної експертизи. Саме в 3,2 мільярди гривень мав вкластися попередній Кабмін при будівництві столичного стадіону. Більш ніж чотиримільярдні кошториси нового уряду Юрій Павленко називає завищеними.

«Неможливо було збудувати стадіон за 2 мільярди, тим більше, що коли ця цифра затверджувалася, курс був в межах 5 гривень за долар. Той кошторис у 3,2 мільярди гривень розраховувався вже за нинішнім курсом, тому він і на сьогодні лишається актуальним. Все, що вище цієї цифри, нічим не підтверджено, тут можуть бути зловживання», – розповідає у коментарі для Радіо Свобода Юрій Павленко.

Реконструкція НСК «Олімпійський» почалася наприкінці 2008 року. Здати комплекс в експлуатацію уряд обіцяє влітку 2011 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG