Доступність посилання

ТОП новини

Янукович боїться політичних конкурентів – Тимошенко


Київ – Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко почала ознайомлюватись із матеріалами досудового слідства. Для цього вона в середу прибула до одного з приміщень Генеральної прокуратури України. На ґанку будівлі, спілкуючись із журналістами, вона в чергове назвала дії прокуратури терором проти опозиційних політиків. Натомість у прокуратурі кажуть, що Тимошенко перекручує інформацію і намагається затягти перебіг розслідування.

Юлія Тимошенко запевняє, що не ухилятиметься від слідчих дій. Про це вона заявила, відповідаючи на питання про клопотання щодо запланованої поїздки у Брюссель. Тимошенко зазначила, що не подавала відповідного клопотання, оскільки не узгоджені дати зустрічей із керівництвом Європейської народної партії.

Адвокат лідера «Батьківщини» Богдан Ференц спростував заяву слідчого про те, що Юлія Тимошенко повільно ознайомлюється з матеріалами справи. За словами адвоката, він та його клієнтка лише розпочинають ознайомлення з сімнадцятьма томами матеріалів справи.

«Справа порушена незаконно, обвинувачення пред’явлене незаконно. Прем’єр-міністр Тимошенко діяла в межах бюджетного кодексу і на виконання бюджету України на 2009 рік. Я думаю, десь у 20-х числах січня будуть зрозумілі перспективи по часу щодо ознайомлення з матеріалами справи», – зауважив адвокат.

Карна справа проти Тимошенко не стосується виплати пенсій?

Тим часом, у Генеральній прокуратурі спростували заяви Юлії Тимошенко про те, що її уряд витратив кошти, отримані Україною за Кіотським протоколом, на виплату пенсій. Кошти, були витрачені не на пенсії, а на поточні витрати держбюджету, заявив речник Генпрокуратури Юрій Бойченко.

«Юлія Володимирівна посилається на те, що у постанові сказано, що вона виплатила пенсії і тим самим порушила умови Кіотського протоколу. Це зовсім не відповідає дійсності. Вона говорить не про те, про що йдеться у постанові. У постанові про порушення кримінальної справи жодним чином не йдеться про кошти які пішли на виплату пенсій, тому що пенсії виплачує Пенсійний фонд, а не Кабінет Міністрів», – сказав речник Генпрокуратури.

Юлія Тимошенко назвала метушнею заяви прокуратури про відсутність звинувачень у виплаті пенсій за рахунок «екологічних» коштів, і навела цитату з постанови про порушення проти неї кримінальної справи.

Зокрема, у документі, за її словами, сказано: «Юлія Тимошенко, діючи умисно, з особистих інтересів, вирішила одноосібно прийняти рішення щодо використання частини коштів, які надійшли від продажу квот на викиди парникових газів та мали цільове призначення, на покриття видатків державного бюджету України, передусім зобов’язань із виплати пенсій».

Тимошенко: У Януковича панічний страх

Лідер партії «Батьківщина» також в чергове заявила, що кримінальне переслідування представників опозиції має виключно політичні причини.

«Я думаю, що все це називається одним тільки словом ¬– страх. Це страх Президента України Віктора Януковича. Страх настільки панічний, що він сильно перебирає з інструментами. Тобто у нього все гіпертрофовано і страх, і заходи яких від вживає щоб втамувати свій страх. Він хоче таким чином компенсувати втрату довіри людей і спробувати пересадити усіх тих, хто складає йому конкуренцію», – зазначила Тимошенко.

Юлію Тимошенко обвинувачують, зокрема, у нецільовому використанні 380 мільйонів євро, які Україна отримала за Кіотським протоколом. Наразі оголошено про закінчення досудового слідства та надано для ознайомлення матеріали кримінальної справи.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG