Доступність посилання

ТОП новини

Італійського прем’єра змушують до відставки


Сильвіо Берлусконі
Сильвіо Берлусконі

Рим — Італійська опозиція невтомно закликає Сильвіо Берлусконі залишити крісло прем’єр-міністра через нові обвинувачення в інтимних зв’язках з неповнолітніми повіями та зловживанні посадою. 74-літній глава уряду категорично заявив, що у відставку не збирається. Берлусконі і його оточення покладають відповідальність скандал на правоохоронні органи і мас-медіа, а вечірки у резиденції прем’єра за участю дівчат називають не чим іншим, як «доброчинною діяльністю».

Чи платив пан Берлусконі за «інтим» 17-річній танцівниці із Марокко, яка відома під іменем Рубі? Чому, користуючись службовим становищем, Берлусконі особисто долучився до звільнення цієї дівчини із поліції? Якщо не гроші за секс, то чи давав прем’єр у безкоштовне користування міланські апартаменти для елітних повій?

Ці та інші факти розслідує прокуратура Мілана. У пресі оприлюднені майже 400 сторінок телефонних прослуховувань, які свідчать про причетність політика до цієї справи.

«Ніякого сексу за гроші»

Марокканка Рубі заперечила обвинувачення.

«Я перша маю заявити, що він (Берлусконі) не зачіпив мене і пальцем. Я не розумію, чому шукати брудне там, де його немає. Після важкого життя, коли я працювала офіціанткою у барі, власники якого постійно до мене чіплялися, змушена була міняти роботу... І ось я потрапляю до нього, він мені дає 7 тисяч євро, не торкаючись мене, я думаю, що можу говорити тільки добре про цю особу», – сказала дівчина.

За даними слідчих, рекрутом молодих дівчат для міланських вечірок прем’єра займалася певна група осіб. Один із них Джузеппе Спінеллі, за твердженнями прокуратури, безпосередньо фінансував жінок. В інтерв’ю місцевим журналістам чоловік пояснив, що «вони просто допомагають людям, які опиняються у скрутному становищі». У пресі з’явилася інформація, що минулого року на запрошення жінок, подарунки та інші їхні забаганки пан Берлусконі витратив понад 2, 5 мільйони євро.

Берлусконі і суди

За останні кілька днів італійський прем’єр двічі виступив із відеозверненням до громадян. Він категорично відкинув усі обвинувачення. Берлусконі сказав, що за 17 років це вже 28 випадок, коли міланська прокуратура його невпинно переслідує.

«Не було ніякого зловживання владою,— заявив він, – ніякого підбурювання до проституції, тим паче малолітніх. Не сталося нічого такого, чого б я мав соромитися. Це лише чергова потужна атака суддів, які розтоптали закон з політичною метою за допомогою великого резонансу у пресі».

Опозиція закликає скандального опонента до пробудження совісті: залишити посаду і йти захищатися до суду. Член центристської партії Італо Бокіно вважає підозрілою «благодійну діяльність» прем’єра. Депутат зауважив, що «ніхто досі не чув, щоб Берлусконі допоміг бідолашній пенсіонерці або проплатив навчання талановитому студенту-інваліду».

Відгомін скандалу

У політичних колах тим часом не вщухають розмови про дочасні парламентські вибори навесні. Передбачають, що новий скандал ще більше послабить позиції прем’єра, адже минулого грудня він ледь утримав свою більшість у парламенті.

Політолог Паоло Мієле заначив: «Вперше для Берлусконі це може скінчитися погано, він буде змушений піти у відставку. Я також думаю, що нам ще не все відомо з того, чим володіє прокуратура. Певно, існують інші записи або свідчення, які більше розігрівають всю цю історію».

П’ятирічний термін чинного уряду завершується у 2013 році. Навіть за умов дострокових виборів деякі оглядачі не виключають, що Сильвіо Берлусконі їх може знову виграти. За опитуванням громадського думки, яке зробив третій канал телекомпанії RAI, з поміж можливих кандидатів на посаду глави уряду більшість виборців надають перевагу Сильвіо Берлусконі.

З приводу чергового секс-скандалу, думки італійців дуже різні. Частина громадян засуджує поведінку глави уряду. Інші обмежуються коментарями на зразок «хто має гроші — має владу» або «подібне може статися будь з ким, і з прем’єром також».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG