Доступність посилання

ТОП новини

«Лукашенка ізолюють, як колись Кучму» – Дюб’єн


Брюссель – У той час, коли європейська співдружність готує для режиму Олександра Лукашенка суворі санкції, політологи та аналітики намагаються спрогнозувати можливі подальші сценарії розвитку відносин ЄС та офіційного Мінська. Одні кажуть, що можливості для відновлення діалогу залишаться. Інші не вірять в ідею налагодження стосунків з огляду на репресії та грубі порушення всіх демократичних принципів. Дехто з експертів каже, що ізоляція Лукашенка нагадуватиме «епоху Кучми початку двотисячних років» і буде «на руку» Кремлю.

Попри загрозу санкцій, критику та відмову європейських дипломатів від участі в інавгурації, Олександр Лукашенко не відступає від наміченої мети – четвертого президентства поспіль.

Проте ізоляція його режиму не буде повною, бо Європа намагатиметься «залишити двері привідчиненими» для можливого покращення стосунків із Мінськом. Так вважає експерт із питань білорусько-європейських взаємин варшавського «Центру східних досліджень» Каміл Кушинський.

«Щодо повної ізоляції, то я маю надію, що до цього не дійде, бо користі це не принесе нікому, – пояснює Радіо Свобода польський експерт. – Якісь зв’язки між ЄС та Білоруссю повинні зберегтися. Це дуже важливо, адже повинна залишатися можливість повернення до переговорів. Якщо для цього, звичайно, будуть необхідні умови».

Відновлення діалогу з режимом Лукашенка малоймовірне

Але ці необхідні умови стосуються багатьох сторін: звільнення політичних в’язнів, навернення Білорусі на шлях демократизації, повага до основних громадянських свобод і, головне, перевиборів.

Цього від режиму Лукашенка сподіватися складно, тому для Арно Дюб’єна, директора політичних досліджень Французького інституту міжнародних відносин (IFRI), відновлення діалогу з Лукашенком неможливе.

«Відверто кажучи, я дуже скептично сприймаю ідею відновлення стосунків, – вважає французький політолог. – У 2008 вже були такі спроби, але в дійсності це нічого не змінило. Останні вибори показали, що «потепління» щодо опозиції закінчилося і повернулися репресії. Тому цього разу все дуже серйозно. Тепер питання у тому, чи карати білоруську владу економічно, тобто чи скорочувати з нею торговельні відносини».

Арно Дюб’єн зосереджений на іншому аспекті ізоляції авторитарного режиму Лукашенка, а саме: як у цій ситуації діятиме Росія.

«Росія, яка має з Лукашенком препогані відносини, спробує скористатися цією ситуацією, – каже Радіо Свобода Арно Дюб’єн. – Гадаю, незабаром ми зможемо порівняти становище Лукашенка з Кучмою у 2001–2002 роках. Тобто його ізолюють, а росіяни, що тоді зможуть говорити з Лукашенком один на один, спробують скористатися нагодою у своїх інтересах. Саме такий вимальовується сценарій».

Європа налаштована й на згортання економічних обмінів

Що стосується санкцій, то експерти схильні думати, що цього разу співдружність не обмежиться тільки забороною на в’їзд Лукашенка та його прибічників до Європи. Ідея економічних санкцій в європейських столицях знаходить все більше прихильників, бо останні арешти й репресії, вчинені у Мінську, в ЄС вважають за абсолютно неприйнятні.

Тим часом оголошена відповідь Лукашенка на санкції ЄС може мати «дзеркальний характер» і стосуватиметься тільки візових обмежень.

«Ці санкції можуть бути просто «дзеркальними», – каже варшавський експерт Каміл Кушинський. – Грубо кажучи, білоруська влада може запровадити візові санкції щодо ЄС, а це означає, що єврочиновники й політики країн-членів не зможуть в’їжджати до Білорусі. На в’їзд буде повна заборона».

Співробітник впливового польського «Центру східних досліджень» Каміл Кушинський переконаний, що найближчим часом Білорусь із урядом Лукашенка житимуть як на острові, бо Євросоюз не визнаватиме легітимності цієї влади. А білоруський президент з його оточенням не погоджуватимуться з політикою співдружності й далі дотримуватимуться обраної позиції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG