Доступність посилання

ТОП новини

Прокурор АРК: арешти кримських високопосадовців триватимуть


Анатолій Гриценко
Анатолій Гриценко

Сімферополь – Прокуратура Криму продовжить активне розслідування земельних зловживань в автономії й арешти кримських посадовців триватимуть і далі. Про це в середу на прес-конференції у Сімферополі повідомив прокурор АРК Степан Моліцький, коментуючи затримання у понеділок в Сімферополі екс-спікера кримського парламенту Анатолія Гриценка. За його словами, прокуратура наполягатиме на арешті цього високопосадовця.

Анатолій Гриценко майже 2 десятиліття працював на високих посадах, отримував державні нагороди від усіх президентів, ніколи не притягався до кримінальної відповідальності. Прокуратура вимагає саме арешту кримського депутата, бо екс-спікер, за словами Степана Моліцького, під час затримання намагався обдурити правоохоронців і втекти. Враховуючи тяжкість злочину і можливі перешкоди з боку підозрюваного, правоохоронці наполягатимуть саме на такому запобіжному заході.

Степан Моліцький
Степан Моліцький розповів журналістам, що Анатолій Гриценко «вживав певні заходи». Правоохоронці отримали про це інформацію: «Він має зв’язки в органах влади. Опір слідству є і буде. Але ми витримаємо», сказав прокурор Криму Степан Моліцький.

Суд, який обере запобіжний захід Анатолію Гриценку, має відбутися у четвер, 27 січня, в Сімферополі. Зараз кримський депутат перебуває в ізоляторі тимчасового утримання. Йому інкримінують зловживання владою, що передбачає покарання на термін до 10 років ув’язнення.

За повідомленням прес-служби кримської прокуратури, Анатолія Гриценка підозрюють у незаконному переведенні ділянки площею близько 5 тисяч гектарів, що належала військовому радгоспу на сході півострова, у землі запасу району. Потім цю землю передали в оренду двом комерційним структурам, одна з яких належить дружині чиновника. Правоохоронці також розслідують причетність екс-спікера до незаконних оборудок з майном державного санаторію «Росія» в Ялті.

Хто ж посадить Могильова – він же міністр?

Степан Моліцький на прес-конференції у середу сказав, що розслідування земельних махінацій і службових зловживань продовжаться, але жодних прізвищ не називав. Разом з тим підтвердив, що прокуратура проводить низку розслідувань щодо порушень із виділенням землі у Сімферополі, а також з передачею майна ялтинського санаторію «Росія», який належить Верховній Раді АРК.

Прокурор Криму розповів, що один із корпусів державного санаторію віддали на кілька десятиліть в оренду «певній комерційній структурі» за заниженою вартістю. За словами Моліцького, правоохоронці виясняють, «хто за цією структурою сидить, стоїть, хто її представляє, який зв’язок і хто сяде».

Разом з тим, Степан Моліцький уникнув відповіді на журналістські запитання щодо причетності до цієї оборудки нинішнього міністра внутрішніх справ України Анатолія Могильова. За даними сімферопольського Центру журналістських розслідувань, 2006 року, коли нинішній міністр був начальником кримського главку міліції, «Будівельна компанія профспілки працівників МВС», співзасновником якої виявилася фірма з батьківщини Анатолія Могильова Макіївки, орендувала один корпус санаторію, а також, як потім довів суд, незаконно приватизувала будівельне управління кримської міліції.

Джерела Радіо Свобода у кримській прокуратурі висловлюють великий сумнів у тому, що слідство просуватиметься саме в цьому напрямку. Разом з тим, вони ж прогнозують, що наступний удар прокуратури буде спрямовано на впливового кримського депутата Олександра Мельника – саме йому місцева преса приписує контроль за земельними оборудками у Сімферополі в роки, коли спікером кримського парламенту був Анатолій Гриценко. Його ж, як і Гриценка, преса називає внутрішньопартійною опозицією «донецькій команді» кримського прем’єра-регіонала Василя Джарти.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG