Доступність посилання

ТОП новини

Де житимуть вболівальники під час Євро-2012?


Київські готелі на 70 відсотків готові прийняти чемпіонат Європу з футболу наступного року, який має відбутися в Україні. Як повідомив глава міської держадміністрації Києва Олександр Попов, столиці бракує 800 номерів, щоб повністю виконати вимоги європейських футбольних чиновників з організації турніру. Як готелі українських міст, яким довірили приймати Євро-2012, готують до чемпіонату? Чи будуть вони такими ж за якістю, як, наприклад, 2004 року в Португалії, або 2008 – в Австрії та Швейцарії (в них проводили два попередніх чемпіонати Європи з футболу)?

Загалом Київ має забезпечити до чемпіонату Європу з футболу 2012 року 7300 номерів в готелях категорії «3-5 зірок». Уже до кінця нинішнього року готовність сягатиме 90 відсотків, запевняють представники київської влади. Готелі будують за гроші інвесторів.

Як зазначив у коментарі Радіо Свобода перший заступник голови Київської міської держадміністрації Анатолій Голубченко, зараз у столиці надлишок дешевих готелів і поки бракує чотири-п’ятизіркових. «Їх будується дуже багато. А до ЄВРО ми плануємо 16 запустити. Я думаю, що бракує штук шість п’ятизіркових і штук десять чотиризіркових», – сказав Анатолій Голубченко.

Але з ним не погоджується перший віце-президент Всеукраїнської молодіжної туристичної асоціації В’ячеслав Коновалов. Тризіркових готелів теж бракує, наголошує він. «Для делегатів УЄФА їх може і вистачить. А саме пересічному вболівальнику дешеві готелі й потрібні! А їх, за різними оцінками, від 30 до 80 штук. У всьому світі, до речі, наприклад, у Франції діє ціла інфраструктура таких готелів. І проблема їхньої кількості просто не виникає. У них, навпаки, удвічі-утричі більше номерного фонду, ніж треба. Тому в них і ціни відносно низькі тримаються», – зауважив експерт.

У Львові обіцяють закрити питання готелів до кінця року

До кінця цього року Львів має виконати всі вимоги УЄФА щодо забезпечення учасників і гостей Євро-2012 готелями. Від самого початку підготовки міста до чемпіонату,чиновники заявляли, що у Львові серйозні труднощі зі стадіоном, але найкраща ситуація – із забезпеченням місць для проживання, порівняно з іншими трьома містами, де має пройти турнір.

Вимоги УЄФА стосуються лише готелів для проживання команд, представників УЄФА, суддів, спонсорів і комерційних партнерів. На сьогодні Львову бракує 200 п’ятизіркових номерів, але їх планують створити у тих готелях, які будуються, повідомляє місцева кореспондентка Радіо Свобода. Загалом в області сьогодні 60 готельних проектів перебувають на різних стадіях будівництва і реконструкцій.

Учасники Євро-2012 проживатимуть у готелях Львова і Трускавця. Більше 10 тисяч місць для фанів можуть забезпечити курортні містечка Трускавець і Моршин, а це 100 кілометрів від Львова. На сьогодні уже сформовано базу даних усіх об’єктів щодо розміщення для вболівальників.

Керівник департаменту з підготовки «Євро-2012» Львівської міськради Олег Засадний зазначає, що Львів не матиме надлишку готельних місць, оскільки введення в експлуатацію нового летовища сприятиме збільшенню кількості туристів у місто.

Однак готелям бракує фахового персоналу, який навчають ще за радянськими програмами. Чи освоять навики ці люди менш аніж за 500 днів до проведення Євро залишається питанням.

Чим більше готелів, тим нижча ціна номеру

В Україні існує монополія на готельний бізнес. Саме це заважає розвиткові малих готелів економ-класу, вважає спортивний журналіст Ігор Мірошниченко. До Євро-2012 Україна має готелі. Але це переважно чотири-п’ятизіркові дорогі комплекси, які не всім по кишені, зазначає Ігор Мірошниченко.

«Монополія заважає розвитку малих та середніх готелів невисокого рівня, але таких, які надають готельні послуги за прийнятну ціну, в межах 50-100 євро на добу. Бо чотири-п’ятизіркові готелі, наприклад , в Києві коштують від 300 євро і вище. Я вважаю, що це досить дорого. Це неприйнятна ціна для рядових вболівальників, тим паче європейців, які вміють рахувати свої кошти. І вони з задоволенням би зупинялися у готелях нижчого класу, які мають сервіс, але невисоку вартість. Нажаль, влада робить все для того, щоб готельний бізнес в Україні не розвивався, зокрема, це стосуються і підняття податків на власників готелів», – зауважив Ігор Мірошниченко.

Ціни в готелях напряму залежать від того, наскільки активним є будівництво цих готелів, констатує Президент Всеукраїнської молодіжної туристичної асоціації Олександр Файнін. Це, зокрема, простежується на прикладі п’ятизіркових готелів у Києві.

«Ціни будуть знижуватись, коли будуть будувати готелі. Коли збудували ще 3 готелі, окрім Прем’єр-палацу, Прем’єр-палац знизив ціни. Це дуже добре спостерігати саме на прикладі 5-зіркових, тому що їх дуже мало у Києві. Взагалі, якщо брати сегмент 3-зіркових готелів – це одне питання, а сегмент дорогих – «сім’ї УЄФА» – зовсім інше. Тобто «сім’я УЄФА» буде поселена за тими цінами, які існують в Україні. Їх спеціально не будуть знижувати. Але ж, наприклад, якщо брати тризіркові готелі в самому Києві, я думаю, що готелів 15-20 відповідають нормальному європейському рівню. А ціни, звичайно, там вищі», – розповів експерт.

За останні 5 років у Києві відкрили близько 20 готелів, свідчить офіційна статистика. Як очікують експерти, столицю країни в дні матчів чемпіонату можуть відвідати до двохсот тисяч гостей.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG