Доступність посилання

ТОП новини

Зозулиця – українська відповідь південноафриканській вувузелі


Ось так виглядає зозулиця...
Ось так виглядає зозулиця...

Київ – Український народний інструмент зозулицю – футбольним уболівальникам на Євро-2012! Це гасло висувають українські маркетологи та етнографи.

У народі цей музичний інструмент, зроблений із глини, більш відомий як окарина, і багато хто навіть називає його «музичним талісманом України».

«Це окарина, зозулиця, зозулька, різні назви її. Це дуже давній музичний інструмент, архаїчний», – каже етнограф Олексій Доля.

За його словами, деякі науковці вважають, що цей інструмент народився у добу Трипільської цивілізації понад чотири тисячі років тому. Зозулиною його називають тому, що він імітує спів зозулі та завивання звірів.

Президент Асоціації спортивного маркетингу України Олександр Кучерявський вважає, що зозулицю з її приємним звучанням уболівальники охоче використовуватимуть і на матчах футбольної першості Євро-2012, і на зустрічах української футбольної ліги. Також цей інструмент заслуговує на те, щоб стати народним талісманом Євро-2012 і бути присутнім в офіційній символіці чемпіонату Європи, стверджує Кучерявський.

Зозулиця – чинник небезпеки?

Але чи дозволить УЕФА використати зозулицю на матчах Євро-2012, наразі невідомо. Так, за словами експерта Федерації футболу України Стефана Решка, навряд чи можна проносити на трибуни подібні речі.

Адже глиняні предмети – досить міцні, а осколки можуть бути гострими і здатні травмувати людину. У вболівальників відбирають навіть пластикові пляшки, які можуть завдати шкоди, нагадав Решко.

«Стосовно вувузели, на сьогодні вона заборонена багатьма федераціями футболу через те, що створює багато гамору на стадіонах. Порівняно з нею, зозулиця є на порядок тихішим інструментом. Зозулиця у сувенірній продукції позиціонується як дитяча забавка і це теж може бути позитивно», – так прокоментувала Радіо Свобода ідею використати «українську вувузелу» на футбольних матчах музикознавець, солістка гурту народного співу «Буття» Оксана Бут.

Водночас, як зауважує Оксана Бут, великого розміру зозулицю агресивний фанат може використати як зброю, тож виникають сумніви щодо можливості використання цього інструменту на трибуні.

Тим часом, «фанати» зозулиці та фахівці Федерації футболу України розглядають можливість організувати майстер- класи з ліпки окарин для іноземних уболівальників, або ж влаштувати для них концерти української традиційної музики з використанням окарин.

Хто зіграє на зозулиці?


Футбольні вболівальники в Україні вже засвоїли правила використання цього інструменту і демонструють журналістам своє вміння: вони кажуть, що навчитись користуватися зозулицею значно легше, ніж навіть барабаном або трубою.

Втім, варто зазначити, що не лише Україна претендує на роль батьківщини цього інструменту: адже в Австрії, Італії, США щороку відбуваються фестивалі Ocarina Festival. Щоправда, це ще більше надихає українців: Олександр Кучерявський та Олексій Доля готові рекламувати зозулицю як міжнародний музичний інструмент для підтримки улюблених футбольних команд!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG