Доступність посилання

ТОП новини

Чи є політичним в’язнем екс-спікер кримського парламенту Гриценко?


Екс-спікер кримського парламенту Анатолій Гриценко
Екс-спікер кримського парламенту Анатолій Гриценко

Сімферополь, – Колишній голова Верховної Ради Криму Анатолій Гриценко проведе за ґратами щонайменше до кінця березня. В четвер Апеляційний суд Криму не задовольнив прохання колишнього високопосадовця про звільнення під заставу чи під підписку про невиїзд. Адвокат Анатолія Гриценка Віктор Овечкін стверджує, що той не є політичним в’язнем, а лише став жертвою некомпетентних правоохоронців.

Троє захисників Анатолія Гриценка, в тому числі один із найвідоміших кримських адвокатів Віктор Овечкін, у п’ятницю на прес-конференції в Сімферополі були дуже обережними й дипломатичними. Вони стверджували, що їхній підзахисний вірить у справедливість і мудрість Партії регіонів, апелювали до Президента України Віктора Януковича і хвалили главу держави за рішучу боротьбу з розкраданням землі.

Віктор Овечкін припустив, що Анатолій Гриценко постраждав саме через запопадливість деяких правоохоронців, які вислужуються перед начальством. Він сказав, що не бачить політичних мотивів арешту його підзахисного і заявив, що йому не відомо про політичний тиск на прокуратуру.

Віктор Овечкін
«У нас немає таких достовірних даних з приводу впливу на прокуратуру. Тому ми нічого не можемо говорити з цього приводу. Ми вважаємо, що, оскільки є боротьба із захопленнями землі, то, можливо прокурор не зовсім об’єктивно розібрався з усіма матеріалами і виніс поспішну постанову про арешт. Тож кримінальну справу порушено саме через недобросовісність окремих співробітників прокуратури, які проводили перевірку цих фактів», – зазначив Віктор Овечкін.

Анатолія Гриценка правоохоронці затримали 24 січня. Йому інкримінують перевищення службових повноважень, що призвело до вилучення у військового радгоспу в Ленінському районі Криму майже 5 тисяч гектарів землі і завдання державі збитків на 23 мільйони гривень. Все це на прес-конференції адвокати спростовували.

Мотиви арешту Гриценка є політичними – політолог

Кримські мас-медіа активно коментують «справу Гриценка», наводячи аргументи, що вона має політичне підґрунтя. Разом з тим, політики, особливо, провладні, намагаються публічно на цю тему не висловлюватися.

Лише кримський прем’єр Василь Джарти днями в інтерв’ю газеті «Комерсант-Україна» заявив, що для нього арешт Гриценка став неочікуваним. Він також заперечив твердження, що переслідування екс-спікера – це «помста» за його спроби дестабілізувати ситуацію у владі під час лікування Василя Джарти за кордоном у листопаді-грудні минулого року. Прем’єр заявив, що зараз Партія регіонів у Криму «як ніколи монолітна».

Водночас, кримський політолог Олександр Форманчук сказав Радіо Свобода, що мотиви арешту Анатолія Гриценка – усе ж політичні. За його словами, зараз в Україні «можна посадити 90% керівників», тож підстав для кримінального переслідування екс-спікера – «достатньо».

Проте експерт припускає, що в умовах проведення непопулярних реформ владою в країні формується атмосфера страху, «щоб і свої боялися, і чужим не кортіло». Олександр Форманчук зазначає, що це – ціла «продумана стратегія», але виконання на місцях має «імпровізаційний характер».

Адвокат Віктор Овечкін тим часом заявив, що захисники незабаром оскаржать в суді правомірність порушення проти Анатолія Гриценка кримінальної справи і скаржитимуться на місцевих правоохоронців до Генеральної прокуратури.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG