Доступність посилання

ТОП новини

Туристично не приваблива Україна?


За рівнем розвитку туризму Україна посідає 85-е місце у світі. Таким є рейтинг експертів Всесвітнього економічного форуму. Поряд з Україною розташовані у рейтингу Азербайджан і Намібія. За два останніх роки (від часу укладання попереднього такого списку) показник України погіршився на вісім пунктів. А на чолі рейтингу і 2009 року, і зараз – Швейцарія. Наскільки розвинута туристична галузь в Україні? Чи поліпшить вона становище за рік, що залишився до Чемпіонату Європи з футболу?

Україна посіла 85-е місце у рейтингу конкурентоспроможності в сфері туризму серед 139 держав світу. Цей рейтинг експерти Всесвітнього економічного форуму підготували спільно з Міжнародною асоціацією повітряного транспорту, Всесвітньою радою подорожей і туризму, Всесвітньою туристичною організацією ООН.

Крім Швейцарії, до трійки кращих потрапили Німеччина і Франція. За ними йдуть Австрія, Швеція, Сполучені Штати, Великобританія, Іспанія, Канада і Сінгапур. Лідер серед колишніх республік СРСР, нині незалежних держав, – Естонія (вона на загальному 25-му місці). На 59-му місці Росія. Гірше, ніж в Україні, туристична привабливість Таджикистану –118-та сходинка. Останнє місце в рейтингу, як і позаторік, посіла держава у центральній Африці – Чад.

У Держслужбі туризму і курортів не погоджуються

Виконувач обов’язків голови Держслужби туризму і курортів України Сергій Сьомкін не погоджується з висновками експертів Всесвітнього економічного форуму, які відвели Україні місце у дев’ятому десятку за рівнем розвитку туристичної сфери. Сергій Сьомкін переконує, що ситуація у цій галузі в Україні поліпшується, інші міжнародні експерти, мовляв, оцінюють туристичну конкурентоспроможність України як одну з десяти найкращих у світі.

«Ви знаєте, ми не погоджуємося чому? Тому що експертів багато й форумів багато. У нас є всесвітня туристична організація ЮНВТО, де є свої експерти. Україна є членом ЮНВТО. І минулого року Україна була на 9-му місці за розвитком туризму в світі і за тими коштами, які потрапляють у державний бюджет країни завдяки розвитку туризму. Я маю на увазі, за валовим доходом від туризму. Наші експерти і міністерство нашої економіки не вважає так», – сказав Сергій Сьомкін.

Потік туристів в Україну не зменшується

За офіційними даними, частка туристичної індустрії у ВВП України становила торік півтора відсотка. Ця галузь приносить прибуток – приблизно 15 мільярдів гривень щороку. У туристичній галузі зайнято близько 8% населення України.

За останні три роки кількість іноземних туристів, які відвідали Україну,
не зменшилася. Економічна криза далася взнаки, але її наслідки перебільшувати не варто, зазначає Ольга, співробітниця однієї з туристичних агенцій України.

«Впливала всесвітня криза, але в цілому можна сказати, що кількість туристів залишилась приблизно така сама, в порівнянні з 2009 –2010 роком. Наприклад, у нашому круїзному бізнесі навіть потік туристів зростає. У нас, я вважаю, дуже перспективно й динамічно розвивається внутрішній туризм. Зростає потік іноземних туристів в Україну. Звичайно, Західна Україна, Крим, Київ. Дуже багато іноземних туристів подорожують річними круїзами по Дніпру: Київ – Канів – Чорне море. Багато туристів також їздять на екскурсію до Чорнобиля», – розповіла Ольга.

Україна є туристично-привабливою державою, але тільки потенційно. У цьому впевнена письменниця Оксана Забужко. І щоб реалізувати туристичний потенціал, потрібні десятки років.

«Що ж в ній може бути туристично-привабливого, коли вона сама для себе не вмилася? А говорити вже про те, щоб на люди вмитися. Тобто, ми самі себе не знаємо, що ми можемо про себе розказати чужинцям. Ми не можемо представити, як слід, нашої спадщини, бо ми самі з нею не знайомі. Ми не маємо достатньо виробленої культури, презентації цієї спадщини», – сказала Оксана Забужко.

«Будуються і реконструюються близько 350 готелів в Україні»

Туризм – це найефективніший економічний важіль для виходу з кризи економікам різних держав, констатував у коментарі Радіо Свобода виконувач обов’язків голови Держслужби туризму і курортів України Сергій Сьомкін. А зустрічати гостей Євро-2012 Україні є з чим, переконує він.

«Оновлюється і рухомий транспортний склад: авіаційний, залізничний. Оновлюються шляхи, будуються нові серйозні дороги. Будуються і реконструюються близько 350 готелів в Україні. Це теж великий крок уперед», – зауважив Сергій Сьомкін.

Натомість спортивний журналіст Ігор Мірошниченко вважає, що в Україні більш-менш вирішується проблема з готелями люкс, зупинитися в яких може дозволити собі далеко не кожен пересічний іноземний турист. А з економ-класом ситуація набагато гірша, ніж аз кордоном. І це по-своєму впливає на туристичну привабливість України.

«Монополія заважає розвитку малих та середніх готелів невисокого рівня, але таких, які надають готельні послуги за прийнятну ціну, в межах 50-100 євро на добу. Бо чотири-п’ятизіркові готелі, наприклад, у Києві коштують від 300 євро і вище. Я вважаю, що це досить дорого. Це неприйнятна ціна для рядових вболівальників, тим паче європейців, які вміють рахувати свої кошти. І вони з задоволенням би зупинялися у готелях нижчого класу, які мають сервіс, але невисоку вартість. На жаль, влада робить все для того, щоб готельний бізнес в Україні не розвивався, зокрема, це стосуються і підняття податків на власників готелів», – зазначив Ігор Мірошниченко.

Держава має залучати інвестиції та розвивати інфраструктуру

Для розвитку туристичної галузі держава має краще сприяти залученню інвестицій, зокрема, іноземних, зауважують експерти. Також варто зробити простішою процедуру узгодження документів для будівництва нових та реконструкції старих готелів (і не лише до Євро-2012). Водночас треба активніше розробляти і пропагувати українські туристичні маршрути серед потенційних гостей за кордоном. Тому треба знаходити кошти і з користю їх витрачати на рекламні кампанії у пресі, відкривати туристичні представництва України у всіх тих державах, звідки можуть приїхати туристи.

Взагалі зусилля влади (і всеукраїнської, і місцевої) у розвитку туризму мають бути чітко розподілені, каже економіст Олександр Жолудь.

«Держава не має відігравати значну роль у, так би мовити, самому туризмі. Але вона має займатися інфраструктурою, яка може використовуватись, зокрема, і для туристичних речей, але в принципі й для внутрішнього щоденного вжитку. Також місцева влада може займатися розробкою певних стратегій для екскурсій, для збільшення туристичного потоку, через те, що в такому випадку ці місцеві бюджети можуть отримувати додаткові джерела надходжень», – наголосив економіст.

За 9 місяців минулого року (а свіжіших офіційних даних поки немає)
Україну відвідали близько 16 мільйонів іноземних туристів. Це на 1% більше, порівняно з даними 2009 року. Дві третини туристів приїжджали торік із колишніх республік Радянського Союзу, нині незалежних держав (в основному із Росії, Молдови, Білорусі). 30% становлять туристи із держав ЄС. Решта – близько 3% туристичного потоку – не європейські гості.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG