Доступність посилання

ТОП новини

Україна не реалізовує більшості євроінтеграційних пріоритетів – експерти


Київ – У п’ятницю в Києві фахівці незалежних аналітичних центрів оприлюднили результати дослідження на тему «Чи здійснює Україна євроінтеграційні реформи?» Експерти вважають, що більшість пріоритетних реформ або залишаються на папері, або здійснюються повільно. А деякі запроваджуються за принципами, несумісними з тими, що притаманні європейській демократії.

Пріоритети інтеграції України до європейського співтовариства були визначені понад рік тому в документі під назвою: «Порядок денний асоціації України та ЄС». Відповідно до його положень, євроінтеграційні реформи, впроваджувані владою, має контролювати українська громадськість. Тож Консорціум незалежних аналітичних центрів України за підтримки міжнародного фонду «Відродження» здійснює відповідний моніторинг законодавчих ініціатив влади.

Висновки експертів наступні: більшість пріоритетних реформ у царині прав людини, свободи слова і мирних зібрань, політичного діалогу між владою та опозицією, боротьби з корупцією потребують подальшого виконання.

«Незабаром буде завершуватись перший квартал 2011 року, і питання євроінтеграції у нас декларується як один із пріоритетів державної політики. Але такої «специфічної дрібниці», як пріоритети держави у цій політиці на поточний рік, їх досі не затверджено. Тобто, публічно вони не оприлюднені», – зауважує координатор Консорціуму незалежних аналітичних центрів України Юлія Тищенко.

До найбільш проблемних експерти віднесли антикорупційну, судову та адміністративну реформи, проект нового Кримінального кодексу. Замість впроваджувати європейські демократичні принципи та стандарти, у цих сферах, влада захищає власні інтереси, кажуть вони.

Позитивів найбільше в економіці

Водночас експерти відзначили і наявність позитивних зрушень. Так, ухвалений закон «Про доступ до публічної інформації», чого вимагав ЄС для дотримання Україною прозорості у діяльності органів державної влади. Важливим було й запровадження змін у сфері надання адміністративних послуг, унаслідок чого скасовано понад 20 видів ліцензованої діяльності та спрощено процедуру отримання ліцензій, зауважує директор Центру політичних студій Ігор Коліушко.

Надзвичайно важливе для євроінтеграції України та системи європейської безпеки – долучення України до Енергетичного співтовариства ЄС. За словами голови правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігоря Бураковського, це фактичний початок «секторальної інтеграції» України до Євросоюзу, що закладено у майбутню Угоду про асоціацію. Також, за словами експерта, важливим для України є здійснення реформ в економічній галузі.

«На сьогодні є відповідні програмні документи Держспоживстандарту, План першочергових заходів щодо реформування державної системи санітарного контролю. Тут дійсно спостерігається поступ, але процес іде важко», – говорить Ігор Бураковський.

У цілому, експерти наголошують, що для успішних реформ, влада має використовувати досвід європейських демократій, серед яких – незалежність правосуддя, захист прав і свобод людини, запровадження діалогу та співпраці між владою та громадськістю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG