Доступність посилання

ТОП новини

«Зону заборони польотів» дозволили. Що далі?


Брюссель – «Зона заборони польотів» над Лівією забезпечуватиметься військовими Великобританії та Франції за підтримки низки арабських країн. Якими саме будуть ці дії, має вирішитися протягом найближчого часу, повідомляють у НАТО. Але що власне означає «безполітна зона» і як вона забезпечується?

Перший і незамінний інструмент спостереження за авіацією прибічників Муаммара Каддафі є військовий літак AWACS. Він оснащений потужним радаром, що, покриваючи величезні площі, помічає все, що відбувається у повітряному просторі.

Залучені до нагляду за військовим протистоянням між лівійським диктатором та повстанцями, такі літаки вже понад тиждень цілодобово патрулюють поблизу берегів Лівії. Тепер вони стежитимуть за тим, чи дотримує військо Каддафі резолюцію Ради безпеки ООН, тобто чи здійматимуться у повітряний простір їхні військові літаки і чи продовжуватимуться військові атаки проти цивільних. При цьому літаки AWACS зі складу спеціального авіарозвідувального підрозділу НАТО не мають потреби перебувати на лівійській території: потужні детектори все фіксуватимуть із Середземного моря.

Але якщо Муаммар Каддафі продовжить авіаційні атаки проти опозиції, союз НАТО буде вимушений направити до регіону винищувачі своїх країн-членів. І саме такий сценарій найімовірніший, тим паче, що сам Каддафі погрожує ударами у відповідь на втручання Заходу.

«Гадаю, що найнебезпечніше у такій ситуації – системи «земля – повітря» – засоби протиповітряної оборони, що керуються тепловим детектором», – каже військовий офіцер однієї з країн-союзниць НАТО, бажаючи зберігати анонімність. – Такі системи Лівія має на озброєнні».

Полковник авіації вочевидь знає про що говорить: п’ятнадцять років тому йому доводилося літати над територією колишньої Югославії, щоб завадити сербам використовувати свої літаки.

Збиті літаки НАТО можуть стати політичним інструментом

Але побоювання лівійських систем «земля – повітря» вочевидь призведуть до радикальних заходів, до яких закликають і лідери Франції та Британії і про які на останньому засіданні військових міністрів говорив американський посол при НАТО Іво Даалдер. Ідеться про те, що «зоні заборони польотів» повинна передувати атака по лівійській протиповітряній обороні. Адже кожен втрачений літак країни НАТО, безумовно, буде використаний у політичних цілях і режиму Каддафі, і, з іншого боку, супротивників ідеї військового втручання до Лівії.

Щоправда, можливо й те, що силовий крок Заходу та представників арабського світу може похитнути настрої у лавах прибічників Каддафі, каже Клод Моніке, аналітик із Європейського центру стратегічної розвідки та безпеки (ESISC).

«Мова йде не про наступні дні чи тижні, а про найближчі години, – каже експерт. – Можливо, спочатку буде проведена суто символічна операція, щоб тільки зрушити з місця. Наступними днями спостерігатиметься наростання потужності військового апарату Франції, Британії, Сполучених Штатів, а також арабських країн. Якщо події розвиватимуться швидко, то протягом 24 годин ми побачимо відступ війська Каддафі. Це не означатиме, що повстанці заволодіють ситуацією, але, можливо, з’являться інші рішення – політичні, переговори, а можливо, й припинення вогню».

Тим часом рішучі дії Заходу та дотримання «безполітної зони», залежно від ситуації, потребуватимуть від п’ятдесяти до декількох сотень літаків, кажуть військові експерти.

* * * * * * * * * * *

Влада Лівії сьогодні заявила, що зупиняє військові операції в країні, щоб захистити цивільне населення відповідно до резолюції Ради безпеки ООН, схваленої напередодні.

Міністр закордонних справ Лівії заявив, що режим Муаммара Каддафі вирішив негайно припинити вогонь.

Така заява з’явилася в той час, як західні держави і НАТО сьогодні провели надзвичайну нараду, на якій обговорили механізми запровадження зони заборони польотів над Лівією.

Переговори відбулися після того, як учора ООН ухвалила резолюцію, що підтримує «всі необхідні заходи» для захисту цивільного населення Лівії від нападів сил, відданих лівійському лідерові Муаммарові Каддафі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG