Доступність посилання

ТОП новини

Президент Янукович – «ворог преси номер один»


Київ – Президент України Віктор Янукович – «ворог преси номер один». Такі результати опитування Київської незалежної медіа-профспілки серед українських журналістів. Друге місце в антирейтингу «Ворогів преси-2010» посів Прем’єр-міністр Микола Азаров. Водночас радниця Президента України Ганна Герман в коментарі Радіо Свобода зазначила, що Президент, навпаки, багато робить для того, щоб свобода слова в Україні була. Сам керівник держави заявив у вівторок, що без незалежної преси неможлива незалежна Україна.

За оцінкою Київської незалежної медіа-профспілки, упродовж 2010 року президентська охорона неодноразово перешкоджала журналістам виконувати їхні професійні обов’язки, а з ефірів знімали сюжети з критикою глави держави. Під час виборчих перегонів працівники медіа «постійно зазнавали перешкод» з боку виборчих комісій від кандидата на Президента Віктора Януковича, заявляють у медіа-профспілці.

Тому антирейтинг «Вороги-преси» в Україні, який готує ця журналістська організація, очолив господар Банкової. Загалом зафіксовані 12 випадків порушення прав журналістів адміністрацією чинного Президента.

Друге місце серед найзапекліших ворогів преси посів Прем’єр-міністр України Микола Азаров. Журналісти критикують охорону прем’єра, яка застосовувала силу проти деяких представників ЗМІ і його прес-службу, яка вимагала від одного видання повного узгодження матеріалу з речником Азарова.

На третьому місці опинився чиновник київської міської адміністрації Володимир Стороженко, який у квітні 2010 року вирвав із рук журналіста мікрофон і викинув його в урну.

Медіа-магнати тиснуть на журналістів, щоб їхні ЗМІ не дратували владу

До чорного списку загалом потрапили 23 «лауреати». Серед них також народний депутат-регіонал Михайло Чечетов, медіа-магнати Ігор Коломойський та Мохаммад Захур.

Власники медіа здійснюють потужний тиск на ЗМІ через те, що не хочуть сваритися зі владою, зазначає голова комітету Київської незалежної медіа-профспілки Юрій Луканов.

Юрій Луканов
«На відміну від Леоніда Кучми, який розсилав якісь там темники, Віктор Янукович пішов іншим шляхом. Він зробив так, що формально до нього не може бути претензій, – зазначає публіцист. – Але його команда брутально, з порушенням Конституції, встановила контроль над усіма гілками влади і встановила владну монополію. Таким чином олігархи, які є власники медіа-холдингів, опинилася під владною парасолькою. І, відповідно, олігархи не зацікавлені, щоб їхні засоби масової інформації дратували владу».

Юрій Луканов повідомив Радіо Свобода, що в опитуванні Київської незалежної медіа профспілки взяли участь три десятки медіа-експертів та журналістів. Він називає їхні висновки суб’єктивними, але представницькими.

Герман: Янукович багато робить, щоб була незалежна преса

Ганна Герман
Натомість радниця Президента України Ганна Герман в коментарі Радіо Свобода запевнила, що Віктор Янукович багато робить для того, щоб свобода слова в Україні була.

«Закон про доступ до публічної інформації без підтримки Президента не мав би шансу бути ухваленим у Верховній Раді, – наголошує радниця Президента. – Не мав би шансу і законопроект про громадське телебачення, який уже зараз повернули з Кабінету Міністрів і робоча група його зараз доопрацьовує, і Президент незабаром подасть його до парламенту. Це дуже суттєві кроки, які свідчать, що Президент дбає про те, щоб сьогодні в Україні була незалежна преса».

Сам Президент пообіцяв у вівторок, що влада буде створювати умови для того, щоб журналісти в Україні почувалися вільно. Віктор Янукович додав, що незалежна Україна неможлива без незалежної преси.

У 2010-му кількість випадків тиску на пресу збільшилась удвічі

2010 рік засвідчив пряму залежність стану свободи слова в країні від політичної кон’юнктури та виявив вразливі місця в українській журналістиці.

Основними показниками придушення свободи слова в Україні можна вважати рівень фізичної безпеки журналістів та умови їхньої праці, вважає експерт Інституту масової інформації Олександр Акименко. А з приходом до влади Віктора Януковича обидва показники дуже швидко злетіли вгору. Лише кількість випадків економічного чи політичного тиску на ЗМІ та силове перешкоджання роботі журналістів у 2010 році збільшилась удвічі порівняно з 2009-м.

Тим часом паралельно із українськими журналістами про згортання свободи слова в Україні заявляє і американська неурядова організація Freedom House («Дім свободи»). В останньому звіті цієї організації стан свободи слова в Україні оцінили як «частково вільний».
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

XS
SM
MD
LG