Доступність посилання

ТОП новини

Московський патріарх Кирило хвалить Донбас


Патріарх Московський і всія Русі Кирило прибув у Донецький аеропорт, 6 травня 2011 року
Патріарх Московський і всія Русі Кирило прибув у Донецький аеропорт, 6 травня 2011 року

Донецьк – Глава Російської православної церкви Кирило назвав Донеччину національною житницею України. Про це він заявив у Донецьку в п’ятницю під час урочистої зустрічі з вірянами у Донецькому аеропорту. Патріарх наголосив на своєму особливому ставленні до донецької землі. Він прибув сюди, щоб привітати із 60-річним ювілеєм митрополита Донецького Іларіона і відвідати місцеву паству.

Керівника Російської православної церкви у Донецькому аеропорту зустрічали декілька десятків вірян. Хор Свято-Преображенського собору спеціально вивчив і виконав на його честь пісню-привітання. Московський патріарх візьме участь у святковій вечері на честь митрополита Іларіона, що відзначає 60-річчя.

Гостей розмістили у п’ятизірковому готелі Донбас-палас. В суботу Кирило очолить святкову службу у Свято-Преображенському соборі, що широко анонсується в усіх регіональних ЗМІ. Після цього Московський патріарх відвідає з екскурсією щойно збудований стадіон «Донбасс-Арена».

Глава РПЦ хвалив донеччан за сильну віру

За словами патріарха Кирила, у нього особливе ставлення до Донеччини. Про це він сказав під час трихвилинного підходу до преси. Для зустрічі з Московським патріархом журналістам довелось пройти сувору акредитацію, ретельний огляд і чекати прес-конференції понад дві години. Втім, поставити жодного питання патріархові його прес-служба не дала. Під час короткої промови Кирило акцентував увагу на особливому значенні Донеччини для Російської православної церкви.

«Особливо я хотів би підкреслити сильну віру жителів Донбасу. Я згадую часи, коли на Донбасі не було єпархії – коли нею керував архієрей із Одеси, коли не можна було навіть уявити, що колись на цій землі буде четверта Лавра, і що колись на цій землі з’явиться така міцна і сильна єпархія Російської православної церкви», – сказав Кирило.

Окрім цього глава РПЦ назвав Донбас великою національною житницею України. У зв’язку з візитом російського патріарха у Донецьку посилені заходи безпеки – вулиці міста патрулюють понад 700 правоохоронців.

На відміну від російського колеги, керівник УПЦ (МП) приїхав у Донецьк без охорони

Окрім Кирила, привітати з ювілеєм владику Іларіона у Донецьк прибув керівник Української православної церкви (Московського патріархату) митрополит Володимир. Він прилетів у четвер і відправив службу в одному з храмів міста Макіївки. Його візит не був таким гучним, як прибуття Кирила, розповіла Радіо Свобода працівник прес-служби Іларіона Олена Резникова.

«Блаженніший є. Він прилетів вчора. Це було дуже зворушливо. Я така ходила, нібито мені хтось бантик зав’язав. Посмішка не сходила з вуст. Вчора весь аеропорт прибіг до нього. Він тихесенько приїхав. Наш блаженний їздить без охорони, з трьома дияконами і благочинним міста Києва», – розповіла Резникова.

Вперше глава Російської православної церкви відвідав Донецьк у 2009 році. А за часів президенства Віктора Януковича його візити в Україну почастішали, що викликає незадоволення прихильників Української православної церкви Київського патріархату. Після привітання митрополита Іларіона з ювілеєм Московський патріарх поїде до Харкова – на святкування 90-річчя Харківського митрополита Нікодима.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG