Доступність посилання

ТОП новини

Янукович у списку найбагатших людей


Альона Ворона

Київ – Старший син Президента України Олександр Янукович вперше потрапив до списку найбагатших людей України, утім, рекорд швидкості збагачення встановив підприємець Дмитро Фірташ. Його статки зросли уп’ятеро. Про це розповів головний редактор видання «Кореспондент» Віталій Сич, презентуючи черговий рейтинг «Золота сотня».

Найбільшу користь від зміни влади отримав голова ради директорів Group DF Дмитро Фірташ. В його руки перейшли ще три хімічнs комбінати, і тепер його активи оцінюють у понад 2 мільярди доларів, зауважив головний редактор видання «Кореспондент» Віталій Сич.

Новачком у списку став син Президента України Олександр Янукович. Зі 130 мільйонами доларів він посів 70-е місце у рейтингу.

Першу сходинку традиційно займає донецький підприємець Рінат Ахметов. Його активи тепер становлять понад 25 мільярдів доларів. Друге і третє місце – за власниками групи «Приват» Геннадій Боголюбов та Ігор Коломойський.

Загалом, за словами Віталія Сича, статки представників влади та наближених до неї осіб оцінюються приблизно у 10 разів вище, ніж активи бізнесменів, яких вважають близькими до опозиції.

За чинної влади відбулася помітна концентрація капіталів. Про це у коментарі для Радіо Свобода сказав політолог Володимир Фесенко.

«Раніше ми могли побачити певний олігархічний плюралізм, коли частина українських мільярдерів була в Партії регіонів, частина у блоці Тимошенко. Зараз більшість мільярдерів сконцентрована в Партії регіонів, причому ви там дуже швидко знайдете колишніх б’ютівців. Це закономірно, тому що зараз монополізована система влади, більшість багатіїв демонструє лояльність до Президента, щоб просто уникнути якихось проблем. Так що це відображення нинішніх політичних реалій», – зауважив експерт.

Не всі ті сто капіталістів, які є в цьому списку, є якимись негідниками – Пасховер

Незмінним шостий рік поспіль залишається той факт, що українські багатії намагаються приховувати свої статки.

Частина учасників рейтингу заявляла про своє небажання фігурувати в «Золотій сотні», зазначив редактор відділу «Бізнес» Олександр Пасховер.

«Таку реакцію бізнесменів можна легко пояснити, тому що ставлення народу до великого бізнесу в Україні жахливе, – каже він. – З багатьох причин на це немає підстави, просто країна не може пробачити свою бідність. Не всі ті сто капіталістів, які є в цьому списку, є якимись негідниками. Ці люди побудували міцний і непоганий бізнес, вони дають робочі місця людям. Не можна ставитись до них по-більшовицьки. Інакше ми просто скотимось до рівня найбідніших африканських країн», – зауважив Пасховер.

Класова ненависть до заможних у свідомості багатьох поколінь – Покальчук

Соціальний психолог Олег Покальчук вважає, що коли багатії приховують своє матеріальне становище, це нормальна психологічна реакція. А надмірно критичне ставлення пересічних громадян до людей з великим статком є пережитком минулих століть.

«Робітників і селян як таких уже немає, а робітничо-селянська свідомість ще лишилася. Бо класова ненависть до заможних – у свідомості багатьох поколінь. Двісті чи триста років тому можна було спалити пана і втекти на Січ. Зараз відповідно спалити ще можна, але тікати вже точно нікуди», – каже Покальчук.

У рейтингу найбагатших відобразилися слабкі й сильні сторони економіки та політики, відзначають укладачі рейтингу. Вони зазначають, що найсильніша сторона української економіки цього року – це зміцнення аграрного сектору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG