Доступність посилання

ТОП новини

Віднайдені нові документи й підпільні гроші УПА – бофони


«Тюрма на Лонцького», Національний музей-меморіал пам’яті жертв окупаційних режимів, Львів
«Тюрма на Лонцького», Національний музей-меморіал пам’яті жертв окупаційних режимів, Львів

Львів – Музей «Тюрма на Лонцького» у Львові поповнився архівними документами Української повстанської армії. Їх випадково знайшов у лісі мешканець Пустомитівського району у закопаному молочному бідоні.

Віднайдені документи одного з районних проводів ОУН Пустомитівщини за 1948–1951 роки. Це інформаційні звіти, написані районним провідником на псевдо Ромко, підпільні видання ОУН, листівки, журнал «Ідея і чин», а ще є дуже цікаві квити – розписки, які селяни отримували від повстанців.

В обмін на підпільні гроші – бофони (квитанції «бойового фонду») – люди давали підпільникам продукти і речі. Серед них є серія невідомих бофонів, різного номіналу, ще не описаних.

Ці гроші виготовлялись підпільниками з паперу різними методами: за допомогою кліше, зроблених на гумі, їх малювали і фарбами чи друкували. Досить часто бофони були виготовлені на високому мистецькому рівні.

Населення боялось зберігати підпільні гроші

У повстанській армії дуже чітко регламентувались стосунки повстанців із місцевим населенням, наголошує директор музею «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий.

«Адже була ідея в УПА: в обмін на харчі та інші речі повстанці давали людям гроші, які ті б зберігали до незалежності України. А тоді мали компенсувати витрати. Це була добре налагоджена система і поширена. Але люди боялись тримати ці бофони, бо за це могли бути депортовані НКВС», – зазначає Руслан Забілий

Більша частина віднайдених у лісі документів знищена часом. Уцілілі матеріли працівники музею реставрують.

Науковці зумисно не розголошують місце знахідки, щоб не зацікавити так званих «чорних археологів», які шукають архіви і потім їх продають. «Деякі люди, які далекі від історії, чорні археологи, шукають такі речі задля наживи», – констатує науковець.

Знайдені архіви УПА переведуть у цифровий формат, частина експонуватиметься у музеї. Документи цікаві передусім для науковців, які досліджують підпільний рух.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG