Доступність посилання

ТОП новини

Правляча партія здобула переконливу перемогу в Туреччині


Прихильники Реджепа Ердогана святкують перемогу своєї партії на виборах, Стамбул, 12 червня 2011 року
Прихильники Реджепа Ердогана святкують перемогу своєї партії на виборах, Стамбул, 12 червня 2011 року

Прага – Правляча Партія справедливості та розвитку отримала третю поспіль перемогу на парламентських виборах у Туреччині, що відбулися в неділю. Майже половина голосів у парламенті, здобутих партією прем’єр-міністра Реджепа Тайїпа Ердогана, все ж не дасть змоги втілити його амбітні плани щодо конституції країни, щоб перетворити Туреччину на президентську країну. Адже для цього потрібні дві третини голосів.

Турецькі праві втретє перемогли на виборах
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Попри небувалий успіх, виграш третіх поспіль парламентських виборів, правляча турецька партія прем’єр-міністра Реджепа Тайїпа Ердогана замислюється над тим, як досягнути своєї мети – зміни Конституції країни. Для зміни Основного закону, написаного після воєнного перевороту 1980 року, потрібні дві третини голосів у парламенті, а правляча партія має лише половину з 550 місць. Також партія Реджепа Тайїпа Ердогана не дораховується п’яти голосів для того, щоб зібрати референдум щодо нової Конституції.

Та все ж Ердоган вважає, що турецький виборець дав мандат на зміну Конституції, створивши з Туреччини президентську державу. Себе ж Ердоган бачить у президентському кріслі, що ще більше зміцнило б його владу.

«Наш народ не лише дав нам можливість керувати країною, але й дав нам мандат на відкриття нового розділу. Люди спонукають нас до створення нової Конституції шляхом консенсусу та переговорів», – заявляє Ердоган.

Перевірка на демократичність і національну терпимість

У ролі людини, яка хоче вибудувати консенсус, на думку експертів, Ердоган має почуватися не дуже комфортно. Адже досі його звинувачували в авторитарному стилі правління. До того ж, його партію, яка веде початок з політичного ісламу, підозрювали у тому, що вона намагалася підірвати світський устрій країни. Її ледь не заборонив Конституційний суд Туреччини у 2008 році.

Проте Ердоган обіцяє, що нова Конституція дасть можливість для розвитку всім громадянам Туреччини, незалежно від їхнього походження: «Ми напишемо цивільну, вільну Конституцію, яка об’єднає воєдино всі партії та суспільство. У ній кожен себе знайде: і схід, і захід».

Та на думку професора політології Бакчешехірського університету, що у Стамбулі, Дженґіза Актара, справжній іспит на об’єднавчі таланти прем’єра відбудеться тоді, коли потрібно буде вести розмову з представниками курдів.

«Добре, що курдська партія, через своїх незалежних кандидатів, пройшла в парламент з більшою кількістю парламентарів, ніж у минулому парламенті. Це вже є добрим підґрунтям для майбутнього діалогу. Але діалог від них не залежить. Діалог залежить головним чином від пана Ердогана, чи він погодиться сісти з ними за один стіл», – зазначає експерт.

Курдська партія, яка провела своїх кандидатів як незалежних депутатів, матиме в парламенті 36 місць. Вона виступає за автономію курдських областей у довгостроковій перспективі, а програма-мінімум для курдів – дозвіл використання курдської мови у суспільному житті.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG