Доступність посилання

ТОП новини

Білоруські уроки для України


Демонстрація біля білоруського посольства в Москві, 23 червня 2011 року
Демонстрація біля білоруського посольства в Москві, 23 червня 2011 року

Київ – «Білоруське диво» в центрі Європи, про яке з оптимізмом переконував президент Білорусі Олександр Лукашенко, закінчилося крахом. Девальвація національної валюти, паралізована банківська система, порожні полиці крамниць, акції протесту – такі останні новини з сусідньої країни. Уроки, які повинна винести Україна з білоруського досвіду, в п’ятницю озвучив нещодавно звільнений Надзвичайний та Повноважний посол України в Білорусі Роман Безсмертний.

Відсутність демократії, незалежних судів та місцевого самоврядування, законсервована систем влади і недієздатний парламент – такі політичні передумови кризи в Білорусі, наголошує Роман Безсмертний.

А політична криза призвела до економічної. Головними руйнівниками білоруської економіки дипломат називає постійне сподівання на російський дешевий газ, відсутність конкуренції, адміністративне втручання в роботу бізнесу, а головне – Митний союз із Росією і Казахстаном.

Лише внаслідок вступу до Митного союзу Білорусь втратила понад 5 мільярдів доларів при держбюджеті 10 мільярдів доларів, зазначає Безсмертний.

Радянський заповідник Лукашенка

Білорусь законсервувала ту систему економіки, яку успадкувала від Радянського Союзу. Такий собі, за словами Романа Безсмертного, «радянський заповідник Лукашенка».

У ньому головне сподівання влади – на силовиків. Надто ж на КДБ, що підпорядковане аналітичному центрові, яким керує син Олександра Лукашенка Віктор.

Україна повинна врахувати досвід та уроки Білорусі і не вдаватися до подібних помилок. А ще зайняти рішучішу позицію стосовно порушень прав людини в Білорусі. Україна поводиться занадто м’яко, наголошує Роман Безсмертний.

Україна може допомогти Білорусі порозумітися з Європою

Іншої думки дотримується експерт-міжнародник із Центру Разумкова Валерій Чалий.

Він вважає, що позиція української влади повинна бути виваженою і м’якою, щоб не загнати Білорусь в ізоляцію.

«Україна може стати тією країною, яка може сприяти наближенню Білорусі до Європейського Союзу, хоча, зважаючи на політику білоруського президента, зробити це стає дедалі важче», – зауважує Валерій Чалий.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG