Доступність посилання

ТОП новини

Українську енергетику продадуть Ахметову?


Київ – Керівник Фонду держмайна підписав наказ про приватизацію першої частки української енергетики. До кінця року уряд планує продати пакети акцій 10 компаній і виручити за них понад 6 мільярдів гривень. Незалежні енергетичні експерти схвалюють рішення про приватизацію цієї галузі, але прогнозують, що процес буде непрозорим.

Із серпня почнуть готувати до продажу перші 10 пакетів акцій обленерго та генерувальних компаній. Відповідний наказ підписав у четвер в присутності журналістів голова фонду Держмайна Олександр Рябченко.

Поставивши підпис, він озвучив назви компаній та терміни оголошення конкурсу на їхній продаж.

Голова фонду Держмайна Олександр Рябченко
«Це помісячний план виставлення на конкурс енергокомпаній. Серпень – «Київенерго», 25% акцій, «Закарпаттяобленерго» – 25%, Західенерго – 45%. Вересень – вінницьке, кримське та дніпропетровське обленерго. Жовтень – «Тернопільобленерго», «Чернівціобленерго» «Донецькобленерго» та «Дніпроенерго», – процитував посадовець документ, який підписав.

Офшорних компаній і монополії уряд не допустить – Рябченко

Олександр Рябченко пояснив, що мінімальну вартість усіх пакетів визначатьза ринковими цінами на акції цих підприємств, а отже, вона складе понад 6 мільярдів гривень. Це буде, за словами очільника ФДМ, найбільша приватизація року. Він наголосив, що укази Президента та інші документи, які забороняли приватизацію цих компаній, вже скасовані.

Сьогодні декілька інвесторів уже заявили про свою готовність купити українські енергопотужності, сказав Олександр Рябченко. Він запевнив, що в держави достатньо важелів та можливостей, щоб конкурс був прозорим і не сприяв монополізації енергетичного ринку.

«Система протидії монополізації створена. Кожен, хто купує пакет акцій в держави, має погодити це з Антимонопольним комітетом і показати, хто є справжнім власником компанії, яка купує. Закон не допускає до цієї приватизації офшорні компанії та ті, що їх раніше обвинувачували у відмиванні коштів. Будуть спроби зупинити приватизацію окремих компаній, але це зумовлене не політикою, а боротьбою бізнесу за ці компанії», – сказав урядовець.

Продадуть непрозоро: Ахметову або росіянам – експерт

У Фонді держмайна вважають, що приватизація енергокомпаній не лише необхідна для наповнення бюджету, а й допоможе залучити інвестиції та модернізувати галузь. За даними ФДМ, окремі теплогенерувальні компанії без повної модернізації зможуть працювати лише кілька років.

Позитивно оцінюють економічні наслідки запланованого продажу обленерго та генерувальних потужностей і експерти. Однак є інша проблема – ступінь прозорості самих конкурсів, зазначає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін.

«Приватизація «Укртелекому» була проблемною: до неї не допускали всіх інвесторів, – каже він. – Ця ситуація може повторитися і щодо об’єктів енергетики. Цікавляться ними і закордонні інвестори, але найімовірнішим покупцем називають «СКМ» та інші компанії Ріната Ахметова. Також припускаємо, що акції куплять російські компанії, схильні до ризикованих інвестицій, якщо домовляться з українською владою, щоб їх допустили до конкурсу».

Експерт центру Разумкова Володимир Омельченко прогнозує, що обленерго купуватимуть передовсім ті, хто вже має пакети їхніх акцій.

«Найбільш ласі шматки куплять ті, хто має певний контроль над енергетичною галуззю. Ці компанії збільшуватимуть частку своєї власності на основі вже створеного на тих підприємствах менеджменту», – зауважив Омельченко.

Експерти припускають, що енергокомпанії цього року продаватимуть за дещо нижчу вартість від ринкової. Вони очікують, що гроші від продажу надійдуть до бюджету на початку наступного року.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG