Доступність посилання

ТОП новини

Україна не домовиться з Росією про ціну на газ – експерти


Київ – Україна може «програти» переговори з Росією про ціну на газ, які мають відбутися 31 липня, кажуть експерти, і при цьому наголошують: стратегія представників влади приведе лише до чергових поступок російській стороні. Представники влади запевняють, що переговори принесуть позитивний результат, треба лише зачекати. А представники парламентської опозиції зазначають, що на зниження ціни на газ після цих переговорів можна не сподіватися.

Ціна на російський газ для України, порівняно з початком року, вже зросла на 90 доларів. Сьогодні блакитне паливо коштує 354 долари за тисячу кубометрів. На переговорах 31 липня український уряд має намір переглянути угоди, однак на зниження ціни не варто сподіватися, вважають експерти. Стратегія нинішньої переговорної команди приведе Україну тільки до чергових поступок російській стороні, запевняє керівник енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар.
Михайло Гончар

«Доти, поки в української сторони не буде сильної позиції, Україна буде приречена на поразку в цих переговорах. Підпишуть чергові домовленості, які потім виявляться односторонньо вигідні «Газпрому». Генеральна директива переговорній команді в діалозі з «Газпромом» могла б складатися з двох слів: жодних поступок», – вважає Михайло Гончар.

На його думку, для того, щоб домогтися зниження ціни на газ, треба припинити політичні ігри і йти правовим шляхом: звернутися до суду. Експерт згадує, що європейські споживачі вже мають такий досвід: італійська компанія «Едісон» нещодавно домоглась зниження цін на газ від «Газпрому» через суд.

Джерело Радіо Свобода у Міністерстві палива й енергетики запевняє, що хоча переговори з російською стороною й важкі, але вони матимуть успіх. Результат не може бути миттєвим – треба почекати. Якби не переговори, то російський газ коштував би зараз для України майже 500 доларів, зазначають у міністерстві.

Росія знижувати ціну не збирається – Гудима

Росія не знизить ціну – поступатися Україні їй просто не вигідно. «Газпром» хоче захопити українську газотранспортну систему і поступок не буде, стверджує депутат від БЮТ, член Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима.

Олександр Гудима

«Думаю, що переговори не будуть успішними для України, як і всі попередні. У зв’язку з тим, що Україна не відповідає на пропозиції Путіна та «Газпрому», про знижки на газ можна навіть і не мріяти», – каже депутат.

Зараз газ в Україну постачається за контрактами, укладеними в 2009 році тодішнім головою українського уряду Юлією Тимошенко. Офіційний Київ домагається від Росії зниження ціни на газ, вважаючи її неринковою. «Газпром» стверджує, що для змін умов контракту немає підстав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG