Доступність посилання

ТОП новини

Арешт Тимошенко: Захід засуджує, а Росія боїться за свої газові контракти (світова преса)


Прага – Впливові західні видання наголошують у понеділок, що «арешт Юлії Тимошенко не викликає ніякого довір’я в очах міжнародної спільноти», і головні країни Заходу засудили п’ятничне рішення Печерського суду щодо взяття під арешт одного з лідерів української опозиції. З боку влади США пролунав заклик до української влади переглянути рішення про арешт Тимошенко і випустити її на волю. В ЄС вимагають щодо Юлії Тимошенко «прозорого і незалежного суду» та уникнення будь-якого натяку на «політичну вибірковість правосуддя». Разом з тим багатьох експертів насторожила реакція Росії на арешт Тимошенко, і деякі оглядачі зазначають, що «Росія визнала справу Юлії Тимошенко своєю». Газети також цитують одного з лідерів російської опозиції Бориса Нємцова, який, окрім характеристики Тимошенко як політичного лідера, зауважив, що «Тимошенко сподівалася за допомогою газової скидки на 2009 рік виграти на президентських виборах 2010 року, але в результаті програла Вікторові Януковичу».

«Нью-Йорк Таймз» інформує, що «арешт лідера української опозиції викликав протести в Києві» і у вихідні «кілька сотень осіб брали участь в акції протесту», хоча прихильники Юлії Тимошенко очікували переростання їхньої акції на більш масову і широку. Газета цитує заяву американської неурядової правозахисної організації Freedom House, яка заявила, що «арешт Тимошенко не викликає ніякого довір’я в очах міжнародного співтовариства».

Польська «Жечпосполіта» цитує експертів із Києва, які кажуть про малу ймовірність масових протестів проти арешту Юлії Тимошенко і наголошують, що «від ув’язнення її може врятувати лише офіційна реакція Заходу». Видання з Варшави також зауважує, що в офіційній реакції МЗС Росії на арешт Тимошенко Москва захищає газовий контракт із Україною від січня 2009 року як такий, що «відповідає правовим нормам обох країн».

Московська «Коммерсант» вважає, що «Росія визнала справу Юлії Тимошенко своєю» і в Москві «не задоволені арештом екс-прем’єра України». Газета також наводить думки українських експертів про те, що «рішення суду про звільнення Тимошенко у понеділок залежатиме від двох факторів – протестної активності її прихильників і міжнародного тиску на офіційний Київ». Члени керівництва партії «Батьківщина» висловили «Коммерсантові» сподівання, що у понеділок до Києва прибуде з регіонів до 10 тисяч учасників акції на підтримку звільнення Тимошенко з-під арешту. «Комерсант» також цитує речників від табору Президента Януковича, котрі вважають, що «Кремль розкрив себе» реакцією на арешт Юлії Тимошенко, бо «Москва сподівалася на її перемогу на виборах 2010 року». Люди Януковича також назвали Тимошенко «потужним дестабілізувальним фактором», що його використовує Росія проти незалежності України. «Коммерсант» також цитує джерела з Кремля, які стверджують, що арешт колишнього прем’єра у Києві «навряд чи матиме позитивні наслідки для Януковича». Відомий в Україні депутат російської Держдуми Костянтин Затулін наголосив «Коммерсантові», що «ситуація досить пікантна, адже, по суті, разом із Тимошенко на лаві підсудних опиняються газові угоди з Росією».

Польська «Ґазета Виборча» виділяє слова російських експертів про те, що швидка реакція Москви на арешт Тимошенко пояснюється небажанням залишати «у поганому світлі Володимира Путіна, який підписав газові контракти з Тимошенко, що стали предметом судового розгляду української прокуратури».

«Москоу Таймз» зауважує, що Росія своїм втручанням в арешт Тимошенко «підтримує старого ворога в Україні». Газета виділяє із заяви російського МЗС слова з вимогами «справедливого і неупередженого суду над Тимошенко» і цитує неназване джерело з Кремля, яке прогнозує, що «арешт Тимошенко матиме міжнародні наслідки і навряд чи дасть щось позитивне для Януковича». Російський опозиціонер Борис Нємцов, якого цитує «Москоу Таймз», назвав арешт Тимошенко політично мотивованим, бо «вона могла б стати реальним конкурентом на виборах», і також зауважив, що «Тимошенко сподівалася на газову скидку на 2009 рік як на підтримку в її перемозі на президентських виборах у 2010 році». На думку московського політолога Станіслава Белковського, своєю підтримкою Тимошенко Кремль «показав невдоволення Януковичем», і «ставлення Кремля до Януковича таким чином далі погіршується». А депутат Держдуми від путінської «Єдиної Росії» Сергій Марков наголосив «Москоу Таймз», що Росія своєю заявою на арешт Тимошенко підтримала, а скоріше спробувала врятувати газовий договір, що його вона підписала.

«Лідове новіни» з Праги інформують, що у перші дні свого арешту Юлія Тимошенко перебуває «у доброму настрої», а її прихильники сподіваються на зростання масових акцій протесту проти ув’язнення їхнього лідера. Газета також зауважила, що Юлія Тимошенко перебуває у тій же камері Лук’янівського СІЗО, що й 10 років тому.

Брюссельське видання EUObsever констатує, що «арешт Тимошенко напружує українські стосунки з ЄС» перед ключовими переговорами щодо угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Видання також не виключає умовного вироку суду для Тимошенко з метою позбавити її участі у наступних виборах. Тут також наголошено, що справа Тимошенко може не лише зіпсувати атмосферу переговорів між Брюсселем та Києвом, а й зашкодити подальшій ратифікації угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі 27 членами ЄС.

Російська «Нєзавісімая ґазета» наводить думки експертів про те, що влада у Києві не зацікавлена у тривалому нагнітанні справи Тимошенко і вже до вересня, коли очікуються принципово важливі переговори з ЄС, скасує арешт лідера «Батьківщини», щоб не «ускладнювати стосунки із Заходом». Експерти також висловили думки, що шум довкола Тимошенко влада Януковича влаштувала з метою «поставити під сумнів перед Москвою легітимність контрактів 2009 року», які різким зростанням газової ціни на осінь цього року «є головною загрозою для чинної у Києві влади».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG