Доступність посилання

ТОП новини

Азаров зізнався, що здача Севастополя газової проблеми не розв’язала


Київ – Нерівноправна газова угода є головною перешкодою для подальшого поглиблення взаємовигідних українсько-російських відносин. Про це у середу заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров. З огляду на це він схвально оцінив лист російських вчених до прем’єра Володимира Путіна, в якому вони наголошують, що торговельно-економічно війна з Україною матиме негативні наслідки також і для Росії.

Про своє занепокоєння сучасним станом українсько-російських взаємин Микола Азаров почав говорити на засіданні уряду. Приводом став лист російських вчених до свого прем’єра Володимира Путіна, в якому вони закликають утриматися від політики викручування рук в економічних відносинах із Україною. Микола Азаров зазначив, що поділяє їхню стурбованість.

«Задекларовані масштабні проекти кооперації та інтеграції в авіабудуванні та машинобудуванні, у транспортній інфраструктурі та високих технологіях досі не вийшли зі стадії обговорення. Так само реальність, що російська сторона вдається до обмеження постачання на територію Митного союзу таких чутливих для України товарів, як продукція металургії, труби, м’ясо, молоко, цукор», – заявив український прем’єр.

Із дешевим газом дружити буде легше

Згодом, на засіданні українсько-російського економічного форуму «Друга хвиля світової кризи і перспективи українсько-російських економічних відносин» Микола Азаров наголосив, що ціна на російський газ для України, навіть з урахуванням знижки за Харківськими угодами, не є ринковою, тому її необхідно переглянути.

За словами Миколи Азарова, нерівноправна газова угода не відповідає також інтересам Росії, оскільки підриває засади довгострокового співробітництва. Він запропонував обговорити цю проблему українським та російським вченим, які зібралися на Форум.

Серед науковців виявилася поширеною думка про те, що панацеєю від багатьох проблем є поглиблення інтеграції на пострадянському просторі. Також вони наголошували на проблемах курсу України на євроінтеграцію. Зокрема, російський академік-економіст Олег Богомолов, який, як він висловився, говорив від імені радянських вчених, наголосив на тому, що деякі європейські держави, зокрема Греція та Угорщина, багато втратили від вступу до Євросоюзу.

Азарову порадили ще міцніше прив’язати Україну до Росії

Ще категоричнішим за свого російського колегу був директор Інституту світової економіки Національної академії наук України Юрій Пахомов. Він наголосив, що суть багатьох проблем у негативному ставленні українців до держави і задоволенні, коли ними керують з-за кордону. При цьому він послався на соціологічні дані Національного інституту стратегічних досліджень. Коли ж організатори Форуму запропонували, щоб про соціологію говорив директор Інституту соціології НАНУ Євген Головаха, то академік Пахомов зазначив, що в його колеги, очевидно, буде не така статистика.

Юрій Пахомов також наголосив, що курс на євроінтеграцію матиме для України катастрофічні наслідки. Утім, від краху, за його словами, Україну врятує те, що в Євросоюзі настільки прискорено загострюються проблеми, що невдовзі, як зазначив він, «ми зрозуміємо: вектор потрібно змінювати».

Микола Азаров у відповідь заявив, що не хоче сперечатися з науковцем, але, будучи Прем’єр-міністром, не може погодитися з такими доводами. Юрій Пахомов натомість зазначив, що Микола Азаров – його улюблений Прем’єр-міністр.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG