Доступність посилання

ТОП новини

Чому українська молодь їде вчитися в Польщу?


Київ – Чимало молодих українців останніми роками подається на навчання до сусідньої Польщі. Вартість навчання там не дуже відрізняється від української. В багатьох українських містах діють освітні центри, що опікуються студентами від проходження ними співбесіди до підбору їм житла та оформлення польської реєстрації, а деякі забезпечують консультаційну підтримку протягом першого року навчання.

Киянка Ірина Левицька вивчатиме цього року соціологію комунікацій в одному з польських вишів. За словами дівчини, її привабила практична зорієнтованість навчання і можливість підробітку, а також ймовірне подальше працевлаштування у країнах ЄС.

«Насправді українські виші дуже далекі від Болонської системи, – пояснює свій вибір Ірина. – У нас, якщо ти працюєш, не завжди встигаєш навчатися. А за кордоном студент приносить довідку з роботи, і його звільняють від навчання, тож він ходить в університет два рази на тиждень».

Іноземні університети цікавляться не тільки студентами з України, а й молодими науковцями. Таким чином на навчальну програму на рік їздила Катерина Атаманова, аспірантка Донецького університету. Філолог за освітою, у Польщі вона досліджувала есеїстику для своєї кандидатської дисертації.

«Треба знати польську і треба, щоб тема роботи була якось пов’язана з Польщею, – говорить дівчина. – Річну стипендію отримало 70 осіб. Можна було писати свою докторську або кандидатську».

У Польщі і в Україні – приблизно однакові ціни за навчання

Така доступність навчання у Польщі зумовлена тим, що тамтешні університети відчувають нестачу своїх студентів, яку змушені перекривати іноземцями, пояснює ситуацію Іван Капелюшник, керівник освітнього відділу компанії «Програма «Європейська освіта», яка за відповідну плату підшуковує абітурієнтам з України польські виші.

За його словами, з відкриттям кордонів польська молодь їде навчатися у країни Центральної та Західної Європи, в основному їдуть в Англію.

Найвища вартість навчання на рік в університетах, які компанія пропонує українським студентам, – це близько 35 тисяч гривень. Саме за стільки можна вивчати логістику у Вроцлаві, отримавши подвійний диплом: польського і французького вишу. Для порівняння, рік навчання на «найдорожчих» спеціальностях Київського національного університету імені Шевченка – правознавстві та міжнародних відносинах – цього року не набагато «відстає» і становить 30 тисяч.

В Україні достатньо студентів Міносвіти

Україна, в свою чергу, нестачі студентів загалом не відчуває, тож зацікавленням абітурієнтів іноземними вишами не переймається.

Директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту Ярослав Болюбаш в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: «Тут трагедії нема. Ми – суспільство відкрите. Наші співвітчизники все одно повертаються: якщо не фізично, то вони будуть духовно тут. Якщо виїжджають розумні діти, вони рекламують інтелектуальний потенціал України».

Інтерес до закордонних університетів він не пов’язує з якістю освіти в Україні. Інше питання – чи зможе молодий спеціаліст після будь-якого вишу тут працювати. Зокрема, за інформацією Міністерства соціальної політики, станом на 1 липня цього року заробітну плату заборгували 140 тисячам українців.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG