Доступність посилання

ТОП новини

У День Незалежності Львовом проїхався бронетранспортер


Львів – «Бандера і Шухевич – наші герої» – під таким гаслом у Львові святкували День Незалежності. Близько трьох тисяч людей зібралися біля пам’ятника провідникові ОУН Степанові Бандері і понад дві тисячі взяли участь у Марші незалежності, ініційованому Комітетом опору диктатурі.



Кілька тисяч людей, літніх і молодих, пронесли великий український прапор і портрет Степана Бандери львівськими вулицями до пам’ятника провідникові ОУН. Рух супроводжував барабанний бій, вигуки «Герої не вмирають, вмирають вороги!», Україна – понад усе!», «Слава Україні – Героям Слава!»

Серед учасників ходи були також і ветерани Української повстанської армії, які власним життям у свої 20–22 роки ризикували за незалежність України. Вони відсиділи у таборах, і донині більшість із них не реабілітована, але жоден не сказав, що бажав би собі іншої долі.

Михайло Філь із Самбора служив в УПА з 1944-го до 1948 років. Вісім років чоловік просидів у тюрмі у Воркуті. Коли 20 років тому Михайло Філь почув про проголошення незалежності України, то сподівався, що його країна врешті отримає свободу і стане європейською державою. «Сумно нам, що ми не маємо такої України, такої свободи, за яку боролися і вмирали багато побратимів по тюрмах», каже колишній упівець.

Голова Львівської обласної ради Олег Панькевич зауважив у коментарі Радіо Свобода, що і на Заході, і на Сході України люди розчаровані. «Люди об’єднуються навколо національних питань, і також другим фактором є та соціальна політика, яку проводить влада. Ми нині стоїмо на переломі зміни поколінь», зазначає Олег Панькевич.

Молоді львів’яни у День Незалежності одягли футболки із написом «Степан Бандера і Роман Шухевич – Герої України». Мої співрозмовники не жили у радянський час, вони висловили надію на те, що саме вони збудують таку державу, про яку мріють. Бо молоде покоління мислить по-іншому, ніж старше, і ще важлива не лише ідеологія, але й необхідно поліпшувати економіку країну, говорили молоді львів’яни.

У Львові вимагали дострокових виборів до парламенту

Оскільки у багатьох українських містах 24 серпня опозиційним силам було заборонено проводити заходи, у Львові Маршем незалежності хотіли продемонструвати свою згуртованість і бажання змінити ситуацію у країні.

На чолі їхав бронетранспортер. Організатори кажуть, що це приватна власність одного з львівських активістів.

На мітингу біля пам’ятника Шевченкові, ініційованому Комітетом опору диктатурі, вимагали від діючої влади припинити політичні репресії і провести парламентські вибори достроково, восени цього року.

Попри політичні гасла і вимоги, які лунали у День Незалежності, у Львові відбувалися і концерти, а також численні культурні акції. Переважна більшість львів’ян одягли вишиванки і вітали один одного з Днем Незалежності. Навіть вуличні музиканти виконували переважно патріотичні пісні.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG