Доступність посилання

ТОП новини

Протест по-українськи: радикалізація без політизації


Київ – Протестні настрої в Україні можуть радикалізуватися. Таке припущення політологи та політики зробили, коментуючи сутичку між учасниками акції опозиції на відзначення Дня Незалежності та міліцією. Щоправда, політологи наголошують, що стрімкому зростанню та радикалізації протестних настроїв може сприяти не політична, а насамперед соціально-економічна ситуація в країні, що погіршується.

Спроба учасників опозиційної акції на відзначення Дня Незалежності прорвати міліцейські кордони, щоб пройти пішою ходою до президентської Адміністрації, свідчить про те, що серед прихильників опозиції достатньо тих, хто готовий виборювати свої права, кажуть її учасники.

«Штучно, коли в повітрі не витає бажання людей змести владу, бажання йти на рішучі дії, – повірте, нічого не зробиш, – каже учасник цих подій, лідер націоналістичної партії «Свобода» Олег Тягнибок. – Ніхто проривати міліцейські кордони не стане».

Опозиція побилася з «Беркутом»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Точкові репресії проти точкових радикалів

Олег Тягнибок припускає, що восени протестні настрої в країні лише зростатимуть і цьому сприятиме політичне, так і соціальне невдоволення.

«Влада якраз і розраховує політичними репресіями посіяти страх не тільки серед політиків-опозиціонерів, а й серед усіх активних громадян. Але мене це особливо не хвилює, бо в українській історії так було завжди», – зазначає Тягнибок.

Політолог Володимир Фесенко натомість зазначає, що зараз радикалізація протестів має лише точковий характер. Тому, за його словами, «влада не застосовує надмірно репресивних заходів, а точково блокує отакі протестні акції і, таким чином, блокує їхнє поширення».

На думку політолога, суспільство готове протестувати насамперед через соціально-економічні причини, оскільки недовіра до опозиції зараз є так само високою, як і недовіра до влади.

«Розширення опозиційних настроїв не пов’язане з політикою. Це, можливо, і штовхає опозицію на спробу штучно посилити емоційний хвилю протистояння, емоційний градус через якісь там сутички і тому подібне», – зазначає Володимир Фесенко.



Влада не надихає вийти на вулицю

Між тим, за даними Центру Разумкова, у серпні порівняно з квітнем цього року дещо зросла частка громадян, які висловили готовність узяти участь у протестних акціях. Згідно з даними дослідження, 55% українців готові вийти на вулицю з протестом «у разі значного погіршення умов життя» (у квітні було 42,5%).

Матеріальні статки – це головний мотив, який може спонукати людей вийти на вулиці. Найменше українців готові вийти на вулиці на підтримку дій чинної влади – 1,5%. Водночас готових підтримати імпічмент Президента – 8,3%.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова 10-17 серпня 2011 року. Було опитано 2007 респондентів віком від 18 років в усіх регіонах України за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Статистична похибка не перевищує 2,3%.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG