Доступність посилання

ТОП новини

Радник Президента порадив Януковичу звільнити Тимошенко


Київ – Юлія Тимошенко наполягає на порушенні справи проти Віктора Януковича. Про це вона заявила під час судового засідання у четвер. Тимошенко нагадала, що під час прем’єрства Януковича в 2007 році ціна на газ зросла майже на 70 відсотків у порівнянні з 2006 роком, у той час як плата за транзит залишалася на одному рівні. Тимошенко також наголосила, що не вважає зміну цінових параметрів газу за злочин, однак, якщо її судять за такими звинуваченнями, то за такою ж аналогією мають судити Януковича. Тим часом головуючий у процесі проти Юлії Тимошенко суддя Печерського районного суду Києва Родіон Кірєєв досліджував у четвер матеріали справи.

Протягом четверга суддя Родіон Кірєєв зачитував матеріали кримінальної справи проти колишньої Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Цей монотонний процес настільки виснажував присутніх у залі суду, що більшості доводилося періодично виходити на вулицю. Cекретар суду виходити з засідання не міг, тому час від часу засинав просто на своєму робочому місці.

Особливо важливими для процесу є 6-й та 7-й томи справи. Саме там містяться газові контракти 2009 року та документи щодо актів передачі між НАК «Нафтогаз» і «Укртрансгазом».

В цих актах зазначена ціна, за якою «Укртрансгаз» закупив у 2009 році газ для технологічних цілей, повідомив адвокат підсудної Юрій Сухов.

Він також заявив, що суддя Родіон Кірєєв оголошував матеріали справи вибірково.

Суд відмовився оголошувати акти, які стосуються сутті обвинувачення – Сухов

«Суд відмовився оголошувати акти, в яких визначається ціна, за якою «Укртрансгаз» отримав технічний газ, що, власне, є суттю обвинувачення. Суд зараз відмовився оголошувати ці акти, хоч вони є у матеріалах справи. Суд якось вибірково оголошує матеріали, і ті, що стосуються суті завданої шкоди, чомусь не оголошує», – зазначив Юрій Сухов.

Утім, представники державного обвинувачення кажуть, що не вбачають у діях судді жодного порушення процедури.

Родіон Кірєєв повернеться до документів, на оголошенні яких наполягає захист, запевнила прокурор Лілія Фролова.

«За клопотанням сторони захисту щодо оголошення актів прийому-передачі суддя зазначив, що вони можуть бути оголошені після того, як він оголосить усі матеріали кримінальної справи, оскільки оголошувався протокол огляду цих актів, які фактично викладені у повному обсязі у цьому протоколі. Тобто це буде повторювання», – сказала Фролова.

Адвокат Юрій Сухов також заявив, що, на думку захисту, після оголошення сьомого тому справи стало зрозуміло, що діями Юлії Тимошенко не було завдано шкоди державі чи господарюючим об’єктам. Відтак немає підстав звинувачувати її у злочині, а отже, немає підстав для подальшого утримання під вартою, запевнив захисник Тимошенко.

Утім, головуючий Родіон Кірєєв заявив, що усі клопотання та заяви захисту будуть розглянуті після дослідження матеріалів справи.

Янукович може взяти Тимошенко на поруки – Видрін

У четвер на засіданні Печерського райсуду у справі Тимошенко були присутні представники української діаспори у Канаді, зокрема, директор Канадсько-українського парламентського центру Леся Шимко.

«Ми не приїжджаємо в Україну, щоб тут диктувати режимові, як тут вони мають поводитися. Наша позиція – захищати процеси розбудови демократії. І нас непокоїть, коли в Канаді представники канадського уряду говорять, що зараз процес інтеграції України може стримуватись», – зауважила Шимко.

Тим часом соратники Юлії Тимошенко просять Захід не давати візи судді Кірєєву та представникам влади, які причетні до її «судового переслідування». Відповідне звернення, під яким підписалися сім тисяч українців, до посольства Німеччини нещодавно передала група депутатів та громадських активістів.

У посольстві підтверджують, що отримали підписи і взяли звернення до відома. Утім, у дипломатичному представництві кажуть, що рішення про візові санкції залежатиме від позиції Євросоюзу.

Водночас стало відомо, що Президент Віктор Янукович може попросити суддю змінити Юлії Тимошенко запобіжній захід під свою відповідальність. Саме це в аналітичній записці йому порадив політолог, радник Президента Дмитро Видрін.

Зокрема, за словами радника, він написав Президентові, що «вважає великою геополітичною помилкою взяття Тимошенко під варту». Утім, на думку політолога, Янукович ще може виправити ситуацію.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG